26. ledna 2015 • 09:00

Usekneme ti hlavu! Defour neunesl nenávist, kopl míč do fanoušků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Děsivý a hodně frustrující zážitek má za sebou belgický fotbalista Steven Defour. Bývalý kapitán Standardu Lutych, který přestoupil do týmu nesmiřitelného rivala Anderlechtu Brusel, to ve vzájemném ligovém zápase brutálně schytal od fanoušků svého někdejšího týmu. Ti mu připravili "přivítání" v podobě transparentu s jeho hlavou useknutou mačetou a nápisem Červený, nebo mrtvý. V zápase byl navíc v 53. minutě vyloučen, když nakopl míč na tribunu a dostal za to druhou žlutou kartu.



Maskovaná postava drží v jedné ruce mačetu a ve druhé useknutou Defourovu hlavu, obrázek doprovází slogan "Red or dead (Červený, nebo mrtvý)", přičemž červená odkazuje na barvu dresu Standardu. Tak vypadalo obří choreo fanoušků, které vyvolalo bouři nevole.

VIDEO | Podívejte se, jak Dafour zakopl míč

Defour v rudém dresu Lutychu v letech 2006 až 2011 odehrál 125 zápasů a pomohl vybojovat dva tituly, vítězství v národním poháru i Superpoháru. Pak přestoupil do Porta, ale když se v létě po třech sezonách vracel domů, zamířil k nelibosti příznivců jeho bývalého klubu do Anderlechtu.

S ním v neděli poprvé přijel do jámy lvové a "uvítal" jej obří transparent, který ho dost rozladil, od fanoušků pak musel poslouchat další slovní urážky. V 53. minutě to za stavu 0:0 už nevydržel a ujely nervy: na polovině se ocitl úplně sám, ovšem místo na branku běžel k hlavní tribuně a míč napálil do diváků.

Rozhodčímu pak gestem naznačoval, že zakopával míč kvůli zraněnému soupeři, který se sbíral ze země. Sudí už ale měl v ruce druhou žlutou kartu a nekompromisně ho poslal do kabin. Oslabený Anderlecht prohrál 0:2 a na vedoucí FC Bruggy ztrácí po dnešku pět bodů.

Šestadvacetiletý reprezentant se za své chování omluvil. "Ale červené kartě nerozumím," napsal na svém Instagramu.

Nepustí je na stadion?

Fanouškům Standardu za obří transparent hrozí trest v podobě zákazu vstupu na stadion. "Spolupracujeme s policií na tom, abychom zajistili co nejvíce autorů tohoto transparentu," uvedla mluvčí belgického ministerstva vnitra. Kromě pokuty pět tisíc eur (asi 139 tisíc korun) příznivcům hrozí až pětiletý zákaz vstupu na stadion.

Počin fanoušků Lutychu kritizují i belgičtí politici. "Bylo to nevkusné, hloupé a nepřijatelné," uvedl na twitteru ministr zahraničí Didier Reynders. "Skupinka fanoušků zničila derby. Sám jsem fanoušek, ale tímto transparentem se cítím zahanben," řekl bývalý premiér Yves Leterme.

Za incidentem by mohla být skupinka fandů Ultras Inferno 1996. Ta na svém facebookovém profilu zveřejnila obrázek parodující titulní stránku prvního vydání francouzského týdeníku Charlie Hebdo po nedávném útoku muslimských radikálů na redakci, která obletěla svět.

Postavu Mohameda na ní však nahradila podobizna vraha s maskou, která byla právě na kontroverzním transparentu. Obrázek doprovází text "Omlouvám se. Nebo ne?".

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud