27. ledna 2015 • 12:45

Afrika při volbě prezidenta FIFA hodlá podpořit Blattera

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Africké státy jsou při květnové volbě prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA připraveny podpořit současného šéfa Seppa Blattera. Agentuře Reuters to na mistrovství Afriky potvrdili přední zástupci jednotlivých asociací.


"Afrika stojí za Blatterem. Na tomto kontinentu je velmi populární," prohlásil prezident ghanské asociace Kwesi Nyantakyi, který je zároveň ve výkonném výboru africké konfederace CAF. "Celý kontinent stojí jednotně za ním. Na jeho podpoře jsme se domluvili už loni v létě při mistrovství světa v Brazílii," uvedl další člen vedení CAF Molefi Oliphant.

Vedle Blattera se do boje o prezidentský post hlásí šéf nizozemského fotbalu Michael van Praag, bývalý generální sekretář FIFA Jérome Champagne, jordánský princ Ali bin Husajn a bývalý francouzský reprezentant David Ginola. Většinu z 53 afrických hlasů by však měl získat Blatter, který je v čele FIFA od roku 1998.

Během Blatterova panování zaznamenal africký fotbal výrazný pokrok, mimo jiné poprvé hostil mistrovství světa v roce 2010 v JAR. "Pro náš kontinent toho udělal opravdu hodně. Nastavil podpůrný program, který nám pomohl vybudovat fotbalovou infrastrukturu. Evropané tomu nerozumějí a řeknou, že to nebyly Blatterovy peníze, nýbrž peníze z FIFA, ale on svými kroky pomohl nakopnout africký fotbal," řekl Nyantakyi.

Kandidaturu na post šéfa FIFA si rozmyslel hráčský agent Mino Raiola. Sedmačtyřicetiletý Nizozemec s italskými kořeny, zastupující například Maria Balotelliho či Zlatana Ibrahimovice, podpořil krajana Van Praaga. Uzávěrka kandidatur je 29. ledna, volit se bude 29. května na kongresu v Curychu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud