28. ledna 2015 • 07:12

Radek Dvořák ukončil kariéru, v NHL odehrál 18 sezon

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Radek Dvořák oficiálně oznámil konec kariéry. Sedmatřicetiletý trojnásobný mistr světa, který byl po konci minulé sezony po vypršení kontraktu v Carolině bez angažmá, o tom informoval na oficiálních stránkách hráčské asociace NHLPA. Dvořák ve slavné soutěži sehrál za Floridu, New York Rangers, Edmonton, St. Louis, Atlantu, Dallas, Anaheim a Carolinu 1260 zápasů, čtvrtý nejvyšší počet mezi českými hokejisty.



"Bylo pro mě ctí hrát v nejlepší lize na světě osmnáct sezon. Chtěl bych poděkovat všem organizacím, za které jsem hrál, trenérům a spoluhráčům. Také děkuji mým rodičům, manželce a dětem, kteří mě vždy podporovali a pomáhali mi po celou moji kariéru. A nakonec bych rád poděkoval mým fanouškům, kteří mi věřili a celé ty roky mě podporovali," uvedl Dvořák, který žije s ženou Irenou a syny Adamem a Alexem v Boca Raton na Floridě.

Více zápasů sehráli v NHL z českých hokejistů jen Jaromír Jágr (1516), Roman Hamrlík (1395) a Robert Holík (1314). Dvořák v lize nasbíral celkem 590 bodů, připsal si 227 branek a 363 asistencí. V 39 duelech play off zaznamenal sedm bodů za dva góly a pět asistencí. Dvakrát si zahrál finále Stanleyova poháru. Poprvé to bylo v roce 1996 s Floridou a podruhé o deset let později s Edmontonem, ale na trofej nedosáhl.

Florida si jej vybrala v roce 1995 v prvním kole jako desítku draftu. Hned po něm putoval z Českých Budějovic do NHL a v dresu Panthers v osmnácti letech debutoval. Stal se okamžitě stabilním členem sestavy úspěšného týmu, který zastavilo až ve finále Stanleyova poháru Colorado. Bodově nejlepší byl pro něj ročník 2000/01, kdy za Rangers zaznamenal v 82 zápasech 67 bodů za 31 branek a 36 asistencí. Ve své poslední sezoně v NHL sehrál za Hurricanes 60 utkání a nasbíral devět bodů za čtyři zásahy a pět asistencí.

V české extralize stihl před odchodem do zámoří za dvě sezony 27 zápasů a připsal si 14 bodů za osm branek a šest asistencí. V Evropě pak už působil jen dvakrát. Při výluce NHL v ročníku 2004/05 pomohl Českým Budějovicím zpět do extraligy. Podílel se na tom v první lize včetně play off a pak v baráži celkem 76 body za 28 gólů a 48 přihrávek v 48 duelech. V sezoně 2012/13 sehrál 14 zápasů ve švýcarské lize za Davos.

Výborný bruslař, ceněný za defenzivní práci, sehrál také 62 zápasů v české reprezentaci a vstřelil 17 branek. Zlato získal na světových šampionátech v letech 1999, 2001 a 2005. V roce 2004 startoval také na mistrovství světa v Praze, kde se stal se sedmi asistencemi nejlepším nahrávačem turnaje, a na Světovém poháru. O dva roky dříve se představil na olympijských hrách v Salt Lake City. Ve sbírce má i bronz z mistrovství Evropy hráčů do 18 let z roku 1994.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud