29. ledna 2015 • 20:13

Cookson: Neumím si představit, že by UCI kauzu Kreuziger prohrála

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šéf Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson si nedovede představit, že by unie u sportovního arbitrážního soudu (CAS) prohrála případ Romana Kreuzigera, jenž čelí podezření z dopingu. Český silniční profesionál dokonce nedávno podstoupil test na detektoru lži, Cookson ho však na dnešním setkání s novináři před blížícím se mistrovstvím světa cyklokrosařů v Táboře označil za irelevantní.


Kreuziger společně se svou stájí Tinkoff-Saxo v současnosti netrpělivě vyhlíží datum slyšení u CAS, kde se rozhodne o jeho dalším osudu. Poté co rozhodčí komise Českého olympijského výboru dospěla v září k názoru, že Kreuziger neporušil antidopingová pravidla, UCI, jíž se nezdají křivky v cyklistově biologickém pasu, sáhla podle očekávání k odvolání. A případ postavený na záznamech z biologického pasu u CAS dosud nikdy neprohrála.

Přestože pokaždé se tak stalo na základě dat, která vybočila mimo povolené hranice, což však není Kreuzigerův případ, třiašedesátiletý britský funkcionář je přesvědčený o tom, že UCI bude opět vítěznou stranou. "Neumím si představit, že bychom prohráli tento případ, ale teď už je to otázka pro CAS," řekl Cookson.

Kreuziger od začátku tvrdí, že je nevinný, a bojuje za očištění svého jména. Absolvoval dobrovolně dokonce už i test na detektoru lži. Podle výsledků odpovídal na otázky spojené s dopingem pravdivě, když jakoukoli možnost užití zakázaných látek odmítl. "Upřímně řečeno si myslím, že je to irelevantní," prohlásil Cookson. "Je ovšem na arbitráži, jestli tento argument přijme, nebo ne," doplnil vzápětí.

Pátý muž konečného pořadí slavné Tour de France 2013 může sice nyní do vynesení verdiktu bez omezení závodit, ale pokud by byl shledán vinným a dostal trest, všechny výsledky by se mu měly zpětně odmazat. Cookson připouští, že celá záležitost není dobrou reklamou pro cyklistiku. A to i vzhledem k tomu, jak dlouho se již táhne.

"Proto jsme vytvořili nezávislý antidopingový tribunál, který bude takové případy řešit přímo. Bude na něm odvolání k CAS, místo aby se případy delegovaly na národní federace a olympijské výbory. Od 1. ledna bude ten systém efektivnější a rychlejší. A bude pracovat v zájmu všech, cyklistů i jejich týmů," přislíbil Cookson.

Ujistil, že UCI nemá nejmenší zájem cokoli protahovat. "Z naší strany odešly všechny dostupné informace v čase, který jsme měli předepsaný. Nic jsme nezpozdili a byli jsme maximálně efektivní," uvedl Cookson. "Naneštěstí právní systém vždy zabere nějaký čas. My jsme poskytli všechny informace, o které jsme byli požádáni, teď je vše na CAS," dodal.

Pro cyklistiku i sport obecně může jít o mimořádný případ právě s ohledem na to, že Kreuziger svými údaji v biologickém pasu nikdy nevybočil z nastavených mezí a navíc nebyl ani pozitivně testován. Přesto čelí hrozbě trestu. "Všechny takové případy jsou pro nás důležité, tento je významný," potvrdil Cookson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud