29. ledna 2015 • 22:05

Papadakisová s Cizeronem vylétli na krasobruslařském ME k titulu

Autor:
Francouzský taneční pár Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron triumfoval na krasobruslařském mistrovství Evropy. Ve Stockholmu předvedli v této kategorii nevídaný posun výsledkovou listinou, před rokem byli na kontinentálním šampionátu patnáctí. Stříbro získali obhájci titulu Anna Cappelliniová a Luca Lanotte z Itálie, bronz Rusové Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin. Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka skončili sedmnáctí.


Devatenáctiletá Papadakisová a o rok starší Cizeron své možnosti naznačili už výhrou ve dvou závodech seriálu Grand Prix. Do volných tanců nastupovali jako vedoucí pár, ale nenechali se svázat nervozitou a předvedli skvělé romantické vystoupení na Mozartovu hudbu. Získali nejvyšší známky za techniku i programové komponenty a v celkovém součtu se na tři setiny přiblížili hranici 180 bodů, čímž si o více než třináct bodů vylepšili osobní rekord.

Úřadující mistry světa i Evropy Cappelliniovou s Lanottem za sebou nakonec nechali o více než osm bodů. Tito italští krasobruslaři se posunuli ze třetího místa po krátkém tanci na stříbrnou příčku se značným přispěním chybujícího ruského páru Jelena Ilinychová, Ruslan Žiganšin.

Nově složený pár doplatil na chybu při pokusu o zvedanou figuru, kdy partnerka místo zaujetí správné polohy roztrhla patou brusle partnerovi kalhoty na stehně. Bodová ztráta znamenala pád ze stupňů vítězů, z bronzu se na jejich úkor radovali krajané Stěpanovová a Bukin. Ti se po juniorském světovém titulu z roku 2013 při debutu mezi seniory hned prosadili na pódium.

Dobrý dojem na severu Evropy zanechali i Mansourová s Češkou. Ve volném tanci na šachové téma si výrazně vylepšili osobní rekord a díky patnáctému výkonu večera se posunuli na sedmnáctou příčku. K vylepšení pozice o dvě místa jim pomohlo i odstoupení Britů, kteří byli po krátkém tanci desátí.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud