30. ledna 2015 • 16:17

Damková změny na jaro nechystá, v hlavě už má sudí pro šlágry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková věří, že sudí nadcházející jarní část prvoligové sezony zvládnou. Změny na listině pro profesionální soutěže nechystá, pouze skončil Jaroslav Bílek, který se stal skautem v Liberci. Damková už má v hlavě i jména rozhodčích pro jarní šlágry.


"Doufám, že na jaře nebudou problémy a rozhodčí budou podávat dobré výkony jako na podzim. Samozřejmě jsou věci, u kterých můžeme diskutovat, to se jich zastanu. Ale když je to neomluvitelné, tak se to prostě omluvit nedá. Zásadní momenty musí být vyřešený správně," řekla dnes Damková na semináři s novináři.

Změny na listině sudích nebudou. "V zimě změny neděláme. Pokud se nestane, že je někdo zraněný nebo ukončí kariéru, vždy se dělají změny na konci sezony," podotkla.

Z listiny ale zmizel sudí Bílek, který začal pracovat ve Slovanu Liberec. "Musím říct, že mě překvapil. Když mi to volal, byla jsem zaskočená. Ale jak Jardu znám, nemyslím, že by to bylo jen o tom posledním utkání," připomněla Damková, že Bílek chyboval v podzimním zápase mezi Mladou Boleslaví a Plzní, v němž upřel domácím penaltu.

Šéfka komise obecně nemá příliš ráda, když v klubech pracují bývalí rozhodčí. "A už vůbec ne na ligové úrovni," podotkla Damková.

Do budoucna plánuje, že možná i v každém kole na jeden zápas nasadí brankové rozhodčí. "Během sezony jsme je použili dvakrát, a když jsem se zpětně bavila s hlavními, kteří ta utkání řídili, tak si to pochvalovali. Tlak je obrovský, dost jim to usnadnilo práce. Víc oči víc vidí," řekla.

"Šlo by o vybraná klíčová utkání. Určitě ne každé utkání, na to ani nemáme kapacitu rozhodčích. Do budoucna možná v každém ligovém kole bychom jedno utkání takhle vybrali," dodala Damková.

Byla ráda, že se na podzim obešla nejsledovanější ligová utkání bez přehmatů sudích. "U těch top zápasů jako Sparta - Plzeň, derby, nebo zápasy Jablonce se člověk v uvozovkách modlí, ať to dopadne dobře. Na podzim to tak naštěstí bylo, ale přijde utkání, kdy člověk očekává, že to bude v pohodě a není. Například Teplice - Bohemians, z toho jsem byla špatná a ještě špatnější byl rozhodčí," uvedla.

V hlavě už má jména rozhodčích, kteří by měli řídit šlágr jara mezi druhou Spartou a první Plzní. "Člověk už si to od začátku sezony nějak připravuje. Ty rozhodčí si v uvozovkách nějak připravuje na to utkání. Když vím, že budu chtít rozhodčího iks na nějaké utkání, nemůžu ho někde v uvozovkách zabít. Člověk ho musí pochránit, musí přemýšlet dopředu," řekla.

"Stane se, že obsadím zápas a z klubu mi volají, že s konkrétním rozhodčím měli v minulosti problém. Poprosí, a když je to argument, že bylo něco špatně, tak vyhovím. Všechno je o komunikaci," doplnila.

S rozhodčími od neděle vyrazí na týdenní soustředění do Spojených arabských emirátů. "Rozhodčí si platí pobyt, zbytek mají hrazený od asociace. V emirátech je přece jen větší teplo než třeba v Turecku, kde jsme jednou v únoru mrzli. Také s nimi FAČR nedávno podepsala memorandum o spolupráci, takže se jejich rozhodčí přijdou podívat, jak to funguje u nás a případně by mohli přiletět i oni sem," dodala Damková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud