30. ledna 2015 • 22:23

Krasobruslař Březina dvakrát upadl a na ME skončil pátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslař Michal Březina na další medaili z evropského šampionátu nedosáhl. Ve volné jízdě upadl při obou čtverných salchowech a ze třetího místa po krátkém programu se propadl na pátou příčku. Mistrem Evropy se potřetí za sebou stal Španěl Javier Fernández, ve Stockholmu ho dnes na stupně vítězů doprovodili Rusové Maxim Kovtun a Sergej Voronov. Další český reprezentant Petr Coufal byl dvanáctý a Pavel Kaška sedmnáctý.


Březina volnou jízdu na hudbu z opery Figarova svatba zahájil tradičně famózním trojitým axelem, ale pak přišla velká zaváhání. Pádem skončily oba pokusy o čtverný salchow, potom navíc nezabalil druhý trojitý axel. Společně s dalšími drobnějšími chybami to znamenalo až sedmou volnou jízdu večera a propad pod stupně vítězů. Tentokrát o jedenáct setin nedosáhl ani na nepopulární čtvrtou příčku, která mu na velkých soutěžích patřila už pětkrát.

Stejně jako v krátkém programu chybovali prakticky všichni kandidáti na medaile. Devatenáctiletý Kovtun na úvod při nedotočeném čtverném salchowu dopadl do hlubokého dřepu a měl nejisté výjezdy i z dalších skoků. Přesto se ze čtvrté příčky posunul ke stříbru, což je jeho první velký cenný kov. Bronz tentokrát zbyl na Voronova, který zařadil jen jeden čtverný skok a v závěru pouze proskočil salchow.

Soutěži s obrovským náskokem bezmála 27 bodů dominoval Fernández, který potvrdil, že v posledních letech vládne evropskému krasobruslení. Ani on přitom nejel dokonale, zradil ho čtverný salchow. Napoprvé mu ubral otáčku, a když ho zabalil, tak upadl.

Velmi kvalitním výkonem se při debutu na velké seniorské akci blýskl Coufal. Devatenáctiletý krasobruslař odskákal naprosto čistě vše, co si předsevzal, včetně tří kombinací. I když ještě nemá v repertoáru trojitý axel ani čtverný skok, polepšil si oproti krátkému programu o čtyři místa. Z nejlepšího umístění na ME v životě se radoval Kaška, který přitom loni na jaře a v létě koketoval s přestupem do kategorie tanečních párů po boku Lucie Myslivečkové. Ta si však v srpnu vážně poranila koleno a Kaška se vrátil mezi sólisty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud