31. ledna 2015 • 14:09

Krasobruslař Březina: Mrzí mě, že jsem na ME neukázal, co umím

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslař Michal Březina v páteční volné jízdě nedokázal navázat na vydařené vystoupení z krátkého programu a nevyužil šanci získat druhou medaili na mistrovství Evropy. Po pátém místě jej spíše než konečné pořadí mrzelo, že nepředvedl jízdu, jaké je schopen. Přestože dvakrát upadl při pokusu čtverný salchow, o medaili jej podle jeho slov připravil nezvládnutý druhý trojitý axel.


"Salchow mě nesrazil, největší problém byl u druhého trojitého axela. Kdyby byl skočený, tak jsem byl třetí. To byla největší chyba. Nesmí se mi stát, abych skok, který skáču pokaždé, takhle zmastil," řekl Březina ČTK.

"Pády takový problém nebyly. Počítali jsme to s trenérem a došli jsme k závěru, že největší problém byl trojitý axel ve druhé půlce jízdy. Kdybych ho skočil jako normálně, tak jsem třetí. Ztratil jsem tak třináct a půl bodu, které mi chyběly k bronzové medaili," uvedl čtyřiadvacetiletý krasobruslař, jenž za třetím Sergejem Voronovem z Ruska zaostal o sedm bodů.

Chyba u trojitého axela jej mrzela o to více, že na začátku volné jízdy jej ukázkově zvládl. "No právě. Takhle skáču každého a pak se stane tohle. Mrzí mě, že jsem věděl, jak jsem byl připravený a co bych zde mohl ukázat. A to jsem nepředvedl. Nejhorší jízdu za poslední měsíc jsem předvedl na mistrovství Evropy," řekl Březina, který před dvěma lety získal na kontinentálním šampionátu bronz.

Základním problémem v nevydařené jízdě podle něj bylo, že moc přemýšlel, co musí dělat. "Místo toho, abych tělo nechal dělat samostatně to, co je zvyklé z tréninku, že se prostě rozjedu a skočím, tak tady jsem přemýšlel nad tím, jak skok udělat, abych ho udělal. To byl největší problém," přiznal Březina. "Nepovedlo se mi přepnout na automat. Ani v průběhu jízdy jsem nebyl schopen přestat přemýšlet nad tím, co se vlastně na ledě děje. Vše jsem hrozně vnímal," vysvětloval.

Pátým místem Březina ale potvrdil, že patří mezi elitu. "Výsledek je super. Jak už jsem ale říkal, věděl jsem, jak jsem připravený a co jsem mohl na závodě předvést, s tím spokojený nejsem. Umístění v Top 5 je hezké, ale výkon mohl být mnohem lepší," zopakoval svěřenec trenéra Karla Fajfra.

Nyní se Březina vrátí do Oberstdorfu, kde trénuje, a bude se připravovat na mistrovství světa, které se v březnu koná v Šanghaji. "Bude to normální trénink jako před Evropou nebo jiným závodem," řekl Březina, který se na konci února představí na memoriálu Hellmuta Seibta ve Vídni. "Bude to takový testovací závod před mistrovstvím světa," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud