1. března 2015 • 09:55

Jágr po premiéře v dresu Panthers přiznal novou motivaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pořadatelé na Floridě museli po sobotní premiéře české hokejové legendy Jaromíra Jágra v dresu Panthers otevřít větší místnost pro tiskové konference, která se naposledy používala při play off v roce 2012. Třiačtyřicetiletý útočník mezi novináře nakráčel v tričku s logem svého nového klubu a v dobré náladě, byť ho mrzelo, že se při výhře 5:3 nad Buffalem neprosadil.


"Samozřejmě bych si přál dát gól, ale na tom nezáleží. Hlavní je, že jsme vyhráli," prohlásil kladenský odchovanec. "Měl jsem novou motivaci. Když přijdete do nového týmu, vždy chcete, aby byl první zápas vítězný. Takže jsem šťastný, že se nám to povedlo," pochvaloval si Jágr, jehož Florida získala ve čtvrtek z New Jersey.

Na ledě celkem strávil 17 minut a devět sekund. To je nejvíce od 30. ledna, kdy v dresu Devils odehrál přes 18 minut proti Pittsburghu. Do statistik se sice nezapsal, v součtu s předchozím působištěm už podeváté za sebou vyšel naprázdno, což dosud během kariéry v NHL nezažil, ale byl na ledě u dvou přesilovkových gólů Brandona Pirriho ve druhé třetině, jimiž Panthers smazali dvoubrankové manko z prvního dějství.

Trenér Gerard Gallant byl s výkonem slavné osmašedesátky spokojený. "Byl vynikající. Dnešní zápas byl dobrým příkladem toho, že s ním je náš tým silnější. Už jenom tím, že byl na ledě. Díky němu mají ostatní hráči více prostoru, protože soupeř se soustředí hlavně na Jágra. Žádný tým ho nechce mít nepokrytého," pochvaloval si Gallant. "On celkově dělá váš tým silnějším a dodává mu hodně sebevědomí," doplnil Gallant.

Hvězdný český útočník nastoupil v první formaci po boku dvou mladíků, devatenáctiletého finského nováčka Aleksandera Barkova a o dva roky staršího Kanaďana Jonathana Huberdeaua. A na jejich výkonu ani nebylo příliš znát, že spolu předtím neabsolvovali jediný trénink. "Jsou to dobří hráči," pochválil nové parťáky Jágr.

"Hodně mi to dnes ulehčili. Strávili jsme spoustu času v útočném pásmu. Já naskočil rovnou do zápasu, myslel jsem si, že se budu cítit mnohem hůř, protože v poslední době jsem toho moc neodehrál. Ale protože jsme byli tak často v útoku a měli puk pod kontrolou, bylo to pro mě jednodušší. A tihle kluci to s pukem umí. Jenom musíme začít dávat góly," konstatoval Jágr.

Hned po premiéře ale nechtěl dělat unáhlené závěry. "Po jednom utkání nelze soudit. Máme v týmu hodně opravdu šikovných kluků, kteří navíc skvěle bruslí. A já pořád cítím, že u mantinelů i na přesilovkách můžu hrát proti komukoliv," vyzdvihl Jágr, v čem by měl být díky své velké síle a mimořádnému krytí kotouče pro tým nejprospěšnější.

Přiznal rovněž, že přesun na Floridu bere jako další výzvu v bohaté kariéře. "Mám spoustu zkušeností, v součtu s působením v Evropě jsem odehrál možná nejvíc zápasů, co kdy jaký hráč odehrál. A tady je tolik mladých hráčů, kterým snad nějak budu moci pomoct. To je vzrušující. Je to trošku jako nový život. Ve svém věku toho o hokeji vím hodně, jenže některé věci už provést na ledě nedokážu. Ale můžu je naučit udělat tyhle mladé, protože pořád mají rychlé nohy a ruce," našel si Jágr poslání.

Do haly Jágr dorazil dvě a půl hodiny před zápasem, takže ještě neměl moc času s novými spoluhráči mluvit. "Byl jsem trochu zastrašený už jen z toho, když jsem ho viděl. Ale na střídačce mi pár věcí řekl. Myslím, že to bude dobrý učitel, kterého se vyplatí poslouchat," nechal se slyšet Huberdeau.

"Je to hvězda, vítěz Stanley Cupu, pamatuji si, jak jsem ho sledoval, když ještě v Pittsburghu hrával s Mariem Lemieuxem. Pokud s ním budeme hrát v lajně, myslím, že nám to s Barkovem hodně dá," věří Huberdeau.

Speciální byl Jágrův příchod do klubu i pro jiného útočníka Vincenta Trochecka. Ten se narodil v Pittsburghu v roce 1993, kdy už si Jágr stihl podmanit město. "Je to něco šíleného. Byl v Pittburghu hvězdou a bydlel kousek ode mě. Byl idolem pro všechny děti, co začínaly s hokejem. Nikdy bych si nepomyslel, že si s ním jednou zahraju v jednom týmu," řekl Trocheck.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud