1. března 2015 • 14:12

Zranění připravilo judistu Ježka o americkou tour

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští judisté se dnes vypravili na turné po jihoamerických turnajích. Na palubě letadla však chyběl nejzkušenější reprezentant Jaromír Ježek, kterému v cestě zabránila zlomenina zápěstí. Místo něj dostal šanci dvacetiletý David Klammert, který patří k největším nadějím českého juda ve váze do 90 kilogramů.


Osmadvacetiletý Ježek se měl přitom v Jižní Americe "rozzápasit" po zranění loktu, kvůli kterému přišel o velkou část loňského roku. Jenže na tréninku si přivodil další zdravotní problém.

"Házel jsem techniku, škobrtnul jsem, soupeř mě přeskakoval a stehnem mi spadl celou vahou na ruku. Byla to shoda náhod. Výsledkem je zlomená člunková kost a kostičky jsou tam prý nějak proházené, mám i přetrhané vazy. Takže mám až na osm týdnů sádru," řekl ČTK Ježek při sobotním Evropském poháru žen v Praze.

Zranění představuje pro Ježka potíže v boji o postup na třetí olympijské hry za sebou. "Je to velká komplikace, protože z pěti olympijských kolonek má vyplněné dvě. A první rok kvalifikace pomalu končí," prohlásil reprezentační trenér Petr Lacina. "Nabere ztrátu a bude to muset dohánět, což s jeho vachrlatým zdravím může být problém. Kvalitu na olympiádu má, ale neslouží mu tělesná schránka. A nejsou to obyčejná zranění," dodal.

Výhodou alespoň je, že na poslední chvíli bylo zrušeno dubnové mistrovství Evropy a bylo přesunuto na červnové Evropské hry. Ježek tak má čas se před vrcholem první části kvalifikace dát dohromady. "Bohudík to dopadlo tak, že o Evropu nepřijdu. Teď budu dřít na fyzičce a pak snad doženu i kimono," dodal bronzový medailista z ME 2011.

Místo něj se na březnové turnaje v Santiagu de Chile, Montevideu a Buenos Aires vypravil vedle Michala Horáka také junior Klammert, který tak dostal zatím největší šanci mezi dospělými. "První rok a hned mě pošlou na tyhle turnaje, tak jsem sám na sebe zvědavý, protože je to velký rozdíl. Jsem ale připravený, tak doufám, že přivezu nějaké výsledky a nepojedu jen na výlet," prohlásil odchovanec Olomouce, který se nyní připravuje v Praze po boku reprezentantů v čele s mistrem světa Lukášem Krpálkem. Ten momentálně nabírá formu po operaci menisku.

"Prát se s Lukášem je ta nejlepší možnost se zlepšovat. Zatím mi dává pořád na zadek. Nezbývá než se zvednout a pokusit se o to znovu, třeba se mi jednou povede mu to oplatit. K tomu je ale ještě dlouhá cesta," ví Klammert. "Lukáš je takový extrém, že když jednou budu z poloviny tak dobrý jako on, tak budu velmi spokojený," dodal.

V Klammertovi, který už má na kontě i titul mistra republiky, vidí budoucnost i trenér Lacina. "Dobře zapadl do skupiny. Ječmínek, Půlkrábek a Klammert jsou budoucností českého juda, je velice dobře připraven, má perfektní nasazení, takže to vidím dobře. Do dospělácké skupiny naskočil jako mlaďoch bez problémů," řekl reprezentační trenér.

V Jižní Americe se především Horák pokusí získat potřebné body do kvalifikace o olympiádu v Riu de Janeiro 2016, šance se nezříká ale ani Klammert. "Touha a sen je tam vždycky. Stát se může cokoli a udělám pro to všechno. Když nevyjde Rio, tak se nezastavím. A doufám, že vyjde za další čtyři roky Tokio. Hlavní je, abych si nemusel nic vyčítat, abych věděl, že jsem pro to udělal všechno. Pak už je to o tom, zda to bude stačit, nebo ne," dodal mladý reprezentant.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud