3. března 2015 • 10:21

Biatlonistka Soukalová si věří na medaili z MS spíš ve štafetě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kvůli své kolísavé výkonnosti vidí biatlonistka Gabriela Soukalová šanci na medaili na mistrovství světa v Kontiolahti spíš ve štafetách než v individuálním závodu. Jak v mixu, tak v ženské štafetě, s kterou už v této sezoně dokázala vyhrát tři závody Světového poháru. Raduje se z toho, že je zdravá, na závěrečném soustředění se připravila hlavně psychicky a doufá, že ve Finsku nebude závodníky trápit počasí.


"Letos určitě nespoléhám na individuální výsledky, kvůli té mé výkonnostní houpačce. Ale věřím, že kdyby se nám povedly štafety...," uvedla Soukalová při pondělním odletu. Zatímco v individuálních závodech sinusoida její výkonnosti létala od vítězství v Pokljuce ve sprintu až po 62. místo v individuálním závodu v Östersundu, štafeta jezdí stabilně. "Kdyby se nám to všem sešlo, tak by to mohlo být hodně fajn," věří.

Šampionát začíná ve čtvrtek smíšenou štafetou, což Soukalová považuje za výhodu. "Výsledky za námi jsou. A síla našich výkonů je možná i v tom, že se nikdo moc neupíná k výsledkům, co má za sebou. Jedeme každý závod od znovu, silných týmů tam je velká spousta. Navíc kratší vzdálenosti jsou lepší na úvod. Člověk to tak trochu prubne, zkusí si to před delšími vzdálenostmi. Já to hodně uvítám," prohlásila.

Závěrečná příprava v Pokljuce měla podobný režim jako před velkými akcemi v minulých letech. "Především to proběhlo v dobré náladě," řekla dvojnásobná stříbrná olympijská medailistka. "Zdraví při nás díky bohu také stálo, takže z toho mám dobrý pocit," uvedla. Psychickou pomocí pro ni byla i přítomnost přítele. "To bylo hrozně příjemné. Byla jsem ráda, protože i vzhledem k tomu, že se teď přes zimu moc domů nedostaneme, tak využíváme každou možnost se vidět. Vždycky, když to jde, tak je to fajn."

Na výkonnosti už moc nepracovala. "Nebylo tolik času, aby člověk mohl udělat radikálnější skok. Takže jsme si potřebovali spíš odpočinout, hodit se do klidu a udělat si dobrou náladu, než tam nějak přehnaně hrotit kilometry. Na poslední chvíli už člověk stejně nic moc nenatrénuje," uvedla pětadvacetiletá biatlonistka.

Ale běžecká pohoda z loňské sezony se jí prý vrací. "Cítila jsem se teď ke konci lépe. Ale je fakt, že určitě hodně lidí ví o těch mých houpačkách ve výkonnosti. Jednou jdu na start odhodlaná, cítím se dobře a potom ten výsledek není až takový, jak bych třeba předpokládala, a naopak. Snad se to teď co nejlépe sejde. Celou sezonu to bylo takové ne úplně spolehlivé, hlavně ta běžecká stránka."

Ve Finsku se na výkonech může hodně podepsat počasí, v Kontiolahti bývá zima a často větrno. "Věřím, že podmínky nebudou až tak extrémní jako vloni," připomněla větrná a mrazivý závod SP. "Závodů je tam hodně, takže počasí bude mít dost šancí. Ale věřím, že naše příprava byla natolik kvalitní, že naše zkušenosti a všechno přeneseme do závodů. A nedopadne to tak, že budeme simulovat, že foukalo, abychom zamaskovali svou neúspěšnost střelby," pousmála se v žertu.

Soukalová je součástí české reklamní kampaně na šampionát, kde si z ní celý tým dělá legraci, aby něco cestou na závody nezapomněla, což se jí často stává. "Myslím si, že to snad není až takový extrém. Ale mí kolegové by určitě řekli, že to je ještě horší," smála se. "Když mám den blbec, tak jsem schopná zapomenout hodně věcí, to připouštím, ale snad to tak nebude," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud