5. března 2015 • 13:50

Brno se připravuje na závod MS, netrpělivě čeká na uhrazení dluhu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brněnský Automotodrom se podle plánu připravuje na jubilejní 50. ročník Velké ceny silničních motocyklů, jeho zástupci však stále netrpělivě čekají, až Jihomoravský kraj zaplatí promotérovi šampionátu 30 milionů korun, které získal od ministerstva školství na uhrazení dluhu za část zalistovacího poplatku za loňský závod.


"Nemůžeme dělat nic jiného než čekat, kdy pan Hašek (hejtman Jihomoravského kraje) zaplatí část zalistovacího poplatku za rok 2014," řekla výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová na dnešní tiskové konferenci v Praze. Hašek ČTK sdělil, že o způsobu úhrady dluhu kraj s promotérskou společností Dorna stále jedná.

Jihomoravský kraj peníze od ministerstva obdržel v polovině února a Hašek uvedl, že dlužnou částku převede na účet promotéra do konce března. "Jednání stále běží a týkají se minulosti, ale i budoucnosti Grand Prix. Diskutujeme optimální model spolupráce pro Dornu, kraj a potažmo veřejný sektor a pro Automotodrom Brno," uvedl pro ČTK Hašek.

Třicetimilionovou dotaci slíbili zástupci vlády pořadatelům Velké ceny již v loňském roce, její převod se ale řadu měsíců oddaloval.

"Uvěřili jsme garanci státu, takže doufáme, že peníze, které pan Hašek dostal a slíbil, že je zaplatí, tak je zaplatí," konstatovala Ulmanová, která v současnosti podle svých slov není v žádném kontaktu se zástupci kraje. V průběhu srpnové Velké ceny Hašek přímo na okruhu deklaroval svůj zájem prestižní akci pomoct. "V srpnu jsme spolu komunikovali, pak už se neozval. Naposledy jsme spolu mluvili v listopadu a to už byla atmosféra vygradovaná," řekla Ulmanová.

Brněnští pořadatelé již prodávají vstupenky na srpnový závod, v krajním případě ale stále hrozí, že se Grand Prix neuskuteční. Pokud by kraj promotérovi peníze nepřevedl. "Může se stát i to, že budeme fanouškům vracet peníze za prodané vstupenky. Víc k tomu říct nemohu. Míč je teď na straně pana Haška," řekla Ulmanová s tím, že nepřehledná situace posledních měsíců jí osobně vadí.

"Nejhorší je, že veřejnost není dostatečně informována a zprávy jsou zkreslené. V zahraničí si o nás myslí, že jsme banánová republika. Aby (k promotérovi) jezdila jedna skupina za druhou a jeden tvrdil to a druhý ono, to je neslýchané. Sami jsme zvědaví, jaký bude konec března. Jestli se budeme usmívat nebo nebudeme spát," dodala ředitelka okruhu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud