6. března 2015 • 09:05

Sáblíková bude v Calgary útočit na další medaili v úspěšné sezoně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude o víkendu v Calgary útočit na další medaili na vrcholné světové akci. Trojnásobná olympijská šampionka patří mezi hlavní favoritky mistrovství světa ve víceboji, na kterém se bude snažit navázat na triumfy z únorového světového šampionátu na jednotlivých tratích a na bronz z letošního kontinentálního mistrovství ve víceboji.


Již tradičním cílem Sáblíkové je jakákoliv medaile. "Pořád je to mistrovství světa, i když šampionát na jednotlivých tratích byl větší prioritou. Nikdy nejdu na start s cílem zúčastnit se. Chci podat co nejlepší výkon," uvedla Sáblíková na svých oficiálních internetových stránkách.

Před rokem vícebojařské MS po úspěšné olympiádě vynechala, v minulosti na něm získala dvě zlata, stříbro i bronz. "Mám víceboj docela ráda. Ukáže se, kdo je nejvšestrannější. Jsou tu holky, které mají lepší kratší tratě, pak zase specialistky na dlouhé. Je to zajímavé a otevřené do poslední disciplíny," řekla sedmadvacetiletá česká rychlobruslařka.

Její hlavní sokyní by tradičně měla být Nizozemka Ireen Wüstová, která bude útočit na pátý vícebojařský titul za sebou. Velká očekávání má i Američanka Heather Richardsonová, která v sezoně září na kratších tratích. "Je jasné, že po pětistovce bude mít obrovský náskok, pojede ji o tři vteřiny rychleji než já. Uvidíme, jak se to bude smazávat. Jsem na ni zvědavá na dlouhých tratích, pětku jsem ji v životě neviděla jet," uvedla Sáblíková.

Stejně jako na předešlých vícebojařských závodech bude pro Sáblíkovou klíčové, jak se jí podaří zajet úvodní závod na 500 metrů. "Po pětistovce uvidíme, jak to bude vypadat. Když ji člověk pokazí, na dlouhých tratích se to pak těžko smazává. Když mi naopak pětistovka vyjde, mohlo by to být hodně dobré," uvedla Sáblíková, kterou v sobotu ještě čeká trať 3000 metrů. V neděli poté MS bude pokračovat závodem na 1500 a 5000 metrů.

Sáblíková se do Calgary přesunula již v únoru krátce po skončení MS na jednotlivých tratích v Heerenveenu. Momentálně už je tam plně aklimatizovaná. "Všechno jde podle plánu. Po příletu jsem tady měla asi dva dny, kdy to na ledě nebylo ono. Chtělo se mi spát, ale už to ze mě spadlo. Cítím se v pohodě, dobré pocity mám i z tréninků, ale nechci to moc zakřiknout. V sobotu uvidíme, jak na tom doopravdy jsem," řekla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud