28. března 2015 • 12:00

Tuktamyševová je poprvé v kariéře krasobruslařskou mistryní světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruska Jelizaveta Tuktamyševová navázala na evropský titul a poprvé v kariéře se stala krasobruslařskou mistryní světa. Druhá na šampionátu v Šanghaji skončila s velkou ztrátou Japonka Satoko Mijaharaová, třetí byla další Ruska Jelena Radionovová. Češka Eliška Březinová se po 27. místě v krátkém programu do dnešních volných jízd nekvalifikovala.


Osmnáctiletá Tuktamyševová na rozdíl od krátkého programu, v němž si vybudovala solidní náskok před zbytkem startovního pole, nezařadila do volné jízdy trojitý axel. V porovnání s evropským šampionátem nebyla tak suverénní a nevyhnula se drobným zakolísáním a za výkonem ze Stockholmu zaostala o více než osm bodů. Přesto to byla nejlepší volná jízda dnešního odpoledne v Šanghaji, Mijaharaovou za sebou v celkovém součtu nechala o téměř 17 bodů.

Tuktamyševová si vynahradila minulou sezonu, která pro ni byla jako zlý sen. Na ruském mistrovství byla až desátá a domácí olympiádu v Soči sledovala jen u televize. Pak si zlomila nohu a tři měsíce se nedostala na led. "Po smolné sezoně jsem byla na dně, ale trenéři mi hrozně moc pomohli a věřili mi, i když já sama sobě už ne. Pak jsem si uvědomila, že ještě není konec, že to můžu zkusit a teď jsem moc ráda, že jsem ty těžké časy překonala a vrátila se tak silná," řekla první ruská mistryně světa po deseti letech od triumfu Iriny Slucké.

Čerstvě sedmnáctileté Mijaharaové, které patřila po krátkém programu třetí příčka, se podařilo rozbít ruský dvojblok v čele soutěže. Sice se jí nevydařil druhý trojitý lutz, ale i tak především díky vyšší známce za obtížnost volné jízdy Radionovovou předčila.

Ani šestnáctiletá Radionovová podobně jako její zkušenější krajanka nezopakovala suverénní výkon z mistrovství Evropy. Místo jednoho z plánovaných trojitých rittbergerů skočila jen dvojitý a rozhodčí posoudili jako nedotočený její trojitý salchow v kombinaci. Ze druhé místa po krátkém programu klesla na bronzovou příčku.

Útok na medaile se nevydařil dalším Japonkám Rice Hongové a Kanako Murakamiové, které byly po úvodní části těsně pod stupni vítězů. Místo toho se propadly až na šestou a sedmou příčku. Před ně se posunuly Američanky Gracie Goldová a Ashley Wagnerová, které nechaly zapomenout na nevydařené krátké programy, získaly malé medaile za druhou a třetí volnou jízdu a poskočily do elitní pětky. Až osmá skončila jejich týmová kolegyně a vítězka mistrovství čtyř kontinentů Polina Edmundsová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud