30. března 2015 • 13:26

Další místa v hokejové LM zaujaly Rauma, Espoo a Storhamar

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Finské kluby Lukko Rauma, Blues Espoo a norský Storhamar rozšířily počet jistých účastníků nadcházející sezony hokejové Ligy mistrů na 43 z celkových 48. Na zbývajících pět míst, o které se ještě hraje v české extralize, v Německu, na Slovensku, v Dánsku a Francii, je celkem deset uchazečů. V tuzemsku doplní majitele licence A Liberec, Pardubice, Spartu, Vítkovice a vítěze základní části Třinec buď Litvínov, nebo Kometa Brno.


Norský Storhamar se kvalifikoval po postupu před Spartu Sarpsborg do finále domácí soutěže. Tam se utká se Stavangerem, který už má zajištěnou účast jako vítěz základní části. A protože Storhamar byl v dlouhodobé části soutěže druhý, má jistotu už před rozuzlením finále.

Vedle 26 vlastníků licence A se z jednotlivých zemí, které mají dva zástupce, kvalifikují celky podle těchto kritérií: 1. mistr, 2. vítěz základní části, 3. druhý tým základní části, 4. finalista play off, 5. lépe umístěný účastník semifinále, 6. hůře umístěný účastník semifinále.

Ve Finsku získaly jistotu Lukko Rauma a Blues Espoo ještě před definitivním rozuzlením čtvrtfinále. Z účastníků boje o finále totiž měly jistou účast s licencí A Kärpät Oulu, Tappara Tampere, IFK Helsinky, Jyväskylä a KalPa Kuopio. Navíc první dvě místa v základní části obsadily Oulu a Tappara Tampere.

Po vyřazení SaiPy Lappeenranty od Oulu a Blues Espoo od Jyväskylä tak skončily naděje na účast SaiPy, která skončila v základní části osmá, zatímco Espoo páté. Navíc jistotu má i třetí tým dlouhodobé části Lukko Rauma bez ohledu na to, jak dopadne zbytek play off. Rauma vede ve čtvrtfinále nad Kuopiem 3:2 na zápasy.

Jako vítězové základní části domácích soutěží se dosud kvalifikovaly Třinec, Košice, Skelleftea ze Švédska, Stavanger z Norska a Herning z Dánska. Díky druhému místu v dlouhodobé soutěži pak Linec z EBEL a Mnichov z německé DEL.

Po postupu do semifinále play off si zajistily účast Davos a Ženeva ze Švýcarska, Klagenfurt z EBEL a Växjö ze Švédska. Z Velké Británie se kvalifikovaly jako mistr vítěz dlouhodobé části Sheffield a druhý Braehead. Coby vítěz Kontinentálního poháru bude v LM startovat běloruský celek Neman Grodno.

V české extralize se při semifinálové účasti Sparty i Třince rozhoduje mezi Litvínovem a Kometou Brno, které spolu hrají o finále a zatím vedou Severočeši 2:0 na zápasy. Kometa by ale k účasti v Lize mistrů musela získat titul, jinak bude mít přednost druhý tým základní části Litvínov.

Na Slovensku Banská Bystrica v semifinále zdolala Nitru a ve finále změří síly s Košicemi. Pokud však nedosáhne na zlato, půjde do mezinárodní soutěže druhý tým dlouhodobé soutěže Nitra.

Poslední volné místo pro Německo získá buď Wolfsburg, či Düsseldorf, které hrají semifinále s jistými účastníky Mannheimem a Ingolstadtem. Pokud by oba uchazeči v boji o finále vypadli, pro Düsseldorf hovoří lepší umístění v základní části.

V Dánsku se rozhodne ve finále play off mezi SönderjyskE a Esbjergem, ve Francii také ve stejné fázi mezi v souboji mezi Epinalem a Gapem, který prohrává už 1:3 na zápasy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud