31. března 2015 • 12:17

Lineker: Pokud na ME do 21 let nepojedou hvězdy, bude to ostuda

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Podle bývalého reprezentanta Garyho Linekera bude národní ostudou, pokud za anglickou jednadvacítku na červnovém mistrovství Evropy v České republice nenastoupí mladé fotbalové hvězdy, které už jsou součástí seniorského týmu.


Už delší dobu se hovoří o útočníkovi Tottenhamu Harrym Kaneovi, který v pátek debutoval za A mužstvo a hned skóroval. Na malém Euru by mohli startovat také liverpoolský Raheem Sterling, Ross Barkley z Evertonu či Luke Shaw z Manchesteru United. O jejich start v Česku ale příliš nestojí kluby, například Tottenham by Kanea raději vzal s sebou na letní turné.

"Pokud se kluby budou snažit stáhnout svoje hráče, bude to národní ostuda," napsal na svém twitteru Lineker. "Vždycky mě mate, proč kluby Premier League nechápou, že úspěch národního týmu bude mít na soutěž velký pozitivní dopad," uvedl bývalý hráč Barcelony nebo Tottenhamu a současný televizní expert.

Anglické jednadvacítka i bez Kanea a spol. v pondělní generálce na šampionát zdolala českého soupeře ve skupině Německo 3:2. "Anglie porazila Německo, přidejte pár seniorů a mohou vyhrát Euro," podotkl Lineker.

Trenér anglické jednadvacítky Gareth Southgate se ještě Kanea nevzdal a autorovi 29 soutěžních branek v sezoně by ve startu na ME nebránil ani kouč A-týmu Roy Hodgson. "Shodli jsme se s Royem, že by pro Harryho bylo přínosnější, pokud by jel v létě do České republiky, než kdyby za áčko odehrál dvě přípravy," uvedl Southgate.

S dalšími mladými fotbalisty v čele se Sterlingem moc nepočítá. "Musíme být realisty. Raheem se stal velmi důležitým hráčem seniorského mužstva a Liverpoolu. Nejsem si jistý, jestli by právě pro něj byl další letní turnaj správný," řekl někdejší obránce Aston Villy nebo Middlesbrough.

Anglické jednadvacítce se na posledních šampionátech nevyplatilo, že ji nereprezentovali ti nejlepší fotbalisté. V roce 2013 skončila bez bodu poslední ve skupině, do vyřazovací části neprošla ani o dva roky dříve.

Nejlepší možný tým anglické jednadvacítky pro Euro v ČR podle BBC: Butland - Chambers, Jones, Stones, Shaw - Sterling, Barkley, Wilshere, Oxlade-Chamberlain - Kane, Berahino.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud