17. dubna 2015 • 22:57

Hokejisté před MS dál vítězí, ve Švédsku vyhráli 4:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté vyhráli i pátý zápas před blížícím se mistrovstvím světa, ve Švédsku dnes porazili domácí reprezentaci 4:1. Na všech gólech se v utkání, které bylo součástí seriálu Euro Hockey Tour, podílel útočník Lukáš Radil. Dva vstřelil a u dvou asistoval. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky tak ukončili sérii čtyř porážek v soubojích se Seveřany.


"Zápas jsme odehráli velice dobře, měli jsme dobrý pohyb, kterým jsme soupeře zaskočili. Bylo také dobré, že se nám podařilo dát první gól a poté po inkasovaném gólu opět odskočit na 3:1," zhodnotil zápas spokojený Růžička.

Český tým nastoupil do utkání s černými páskami na rukách na počest legendárního Jaroslava Holíka, který v noci na dnešek zemřel. Duelu také předcházela minuta ticha.

Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se od počátku snažili hrát aktivně a napadali švédskou rozehrávku hned na jejím začátku. Ve 4. minutě si ale domácí vytvořili první velkou šanci, brankář Kovář však Sörensenovu střelu vyrazil.

Hráči Tří korunek pak měli chvíli více ze hry, gól však vstřelit nedokázali. Naopak V 8. minutě našel Radil volného Zaťoviče, který se trefil přesně do levého horního rohu branky Lassinanttiho. Vyrovnat mohl nejzkušenější Švéd na ledě Kronwall, i s jeho pokusem si však Kovář se štěstím poradil.

Ve 25. minutě při hře čtyři na čtyři mohl přidat druhý český gól Filippi, příležitost ale nevyužil. Na konci zkrácené přesilové hry si poté závar před Lassinanttim vytvořila pardubická formace vedená Koukalem, brankou však neskončil.

V polovině zápasu se do slibné příležitosti dostával Zaar, obránce Mozík ale včas zasáhl. S šancí Ridderwalla si poradil Kovář, jenž zlikvidoval i dorážku bývalého útočníka Lva Praha. Oba brankáři duelu kralovali, což dokázal zástupce týmu Lulea proti osamocenému Birnerovi. V závěru druhé třetiny však měl více práce i kvůli dvěma přesilovým hrám soupeře Kovář, potvrdil však, že má před MS skvělou formu. "Kuba opět chytal výborně. Při šancích soupeře nás podržel," řekl kouč Růžička.

Ve 42. minutě brankáři Jekatěrinburgu pomohla po Riderwallově střele tyč a vzápětí Češi vedení navýšili. Po přihrávce Buchteleho vstřelil premiérový gól v reprezentaci obránce Polášek. Švédové však poté dokázali snížit, když se střelou na bližší tyč prosadil Sörensen. Rychle mohl odpovědět Simon, jenž se krásně uvolnil, trefil ale jen brankovou konstrukci.

V 51. minutě pak korunoval svůj výborný výkon gólem Radil a český tým se opět přiblížil k výhře a ukončení série nezdarů proti Švédům. Kdyby poté Růžičkův výběr využil 106 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, bylo by rozhodnuto. Čechům se však početní výhody v celé přípravě nedaří. Mrzet je to ale nemuselo, zápas dovedli k vítězství, které při power play zpečetil druhou trefou Radil.

"Byl to můj nejlepší zápas v reprezentaci a asi i životní," řekl Radil, kterému se skvěle dařilo ve spolupráci s dalšími bývalými hráči Pardubic Janem Buchtelem a Petrem Koukalem. "S klukama v útoku jsme si skvěle sedli. S Honzou jsem hrál odmala a Petr je super centr, ten si rozumí s každým. Dnes nám to klaplo a spadlo nám tam úplně všechno," usmíval se čtyřiadvacetiletý útočník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud