21. dubna 2015 • 11:45

Kajakáři kvůli ME v Račicích už trénují společně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Normálně na prahu sezony trénují hlavně na singlkajacích, ale letos už na tradičním zimním soustředění v americké Chula Vistě usedli do jedné lodi. Členové bronzového olympijského čtyřkajaku Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba totiž chtějí na mistrovství Evropy v Račicích na začátku května uspět, byť brzký termín není nejlepší a hlavním cílem sezony je srpnové mistrovství světa v Miláně, kde se pojede o olympijská místa do Ria.


"Závodní tempo rozjíždíme normálně až tak v květnu nebo červnu, teď je to posunuté kvůli mistrovství Evropy doma, kde se chceme ukázat," řekl novinářům zadák posádky mistrů světa Štěrba. "Ještě se nám nepodařilo tak brzo do toho sednout, ale bylo dobré počasí a měli jsme i loď. Jelo to dobře, měli jsme pozitivní energii. Ale nechceme nic uspěchat, všichni to směřujeme k Milánu a k olympijské kvalifikaci," ujistil.

Teoreticky by se sestava mohla ještě změnit po nominačních závodech, které se jedou ve středu v Račicích. Stoprocentní jistotu má mistr světa na singlkajaku Josef Dostál, ostatní musejí potvrdit výkonnost. "Kdyby někdo z nás předvedl velmi špatný výsledek a bylo znát, že mu výkonnost hodně klesla, tak do čtyráku nepatří," shodli se kajakáři. "Ale když zajedeme náš standard a na Evropě bude vidět, že to funguje, do posádky by se sahat nemělo," řekl Štěrba.

Bojovat se bude ve středu také o místa v ostatních posádkách pro ME, jistý je jen Dostálův start na singlu. Mistr světa tak v Račicích nepojede. "Chci se soustředit na důležitější závody, vyladit na ME, ze začátku sezony se mi nikdy nejezdí dobře," vysvětlil Dostál. Trefil se specializuje na čtyřkajak, ve hře tak je účast Havla se Štěrbou na deblu. "Já si zkusím pětistovku i kilák na singlu," prozradil Havel.

Čtyřkajak bude příští víkend útočit na třetí titul mistrů Evropy v řadě a domácí prostředí bude výhodou. "Za těch dvacet let, co jezdíme, tu známe každý kout," prohlásil Trefil. "Bude super, že nám všichni budou fandit, přijedou se podívat kamarádi. Sice bude trochu tlak na výsledek, ale chceme uspět. Ale kdybychom na mistrovství Evropy byli poslední a vyhráli mistrovství světa, tak to bude také v pohodě," doplnil s úsměvem Trefil.

Výrobce jim na sezonu připraví nový čtyřkajak, ale zatím není jasné, jestli na něm Češi budou jezdit. "Měli bychom ho testovat a rozhodnout se. Docela se těším," uvedl Dostál, která má pro svoje potřeby také nový singlkajak, na jehož vývoji se dokonce sám podílel. "Výrobce zařadil novou 'konfekční' velikost XXXL, kdy se rozhodl vyrábět i ty největší lodě, tak ho napadlo otestovat na někom opravdu velikém," usmíval se dvoumetrový kajakář.

Byť je ME na domácí trati, kajakáři už mají hlavy v Miláně a potažmo v Riu. Do Itálie pojedou sice až na závody, ale pokud si zajistí účast na OH, hned dva týdny po MS vyrazí do Brazílie na testovací závody. "Tam někdo z nás určitě pojede, ale minule se třeba vůbec nejel čtyřkajak. Někdo z nás si to asi pojede osahat, ale asi ne všichni," řekl Havel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud