25. dubna 2015 • 19:13

Tisíce fanoušků vítaly v Litvínově hokejové mistry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tisíce hokejových fanoušků dnes zcela zaplnily náměstí v Litvínově. Ovací se v nejmenším extraligovém městě dočkali Martin Ručinský, Pavel Francouz a další, kteří přivezli na sever Čech vysněný Masarykův pohár pro české mistry. Sen se splnil po 56 letech. Palcem nahoru posílal dav spolu s týmem díky i Ivanu Hlinkovi, po kterém je pojmenován litvínovský zimní stadion.


Oslavy na počest vítězům hokejové extraligy završil v Litvínově po 21:00 ohňostroj. Těm, kterým zbyla síla, ještě odcházeli "zapít zlaté hochy" do místních restauračních zařízení. Nad rušením nočního klidu dnes prý strážníci přimhouří oko.

Skandování, konfety, trička, žlutočerné šály i čepice létaly vzduchem, když na pódium krátce před 17:00 vystupovali jednotliví hrdinové cesty za premiérovým titulem klubu. Na stadion dosrazili v žlutočerných barvách na kapotě autobusu. "Je to takové malé Nagano," řekla Liběna Hlinková, vdova po slavném trenérovi. Podobně vnímal bouřlivou atmosféru i Jiří Šlégr, jenž zazvonil na zvon vítězství, který kdysi vylil osobně společně s Robertem Reichelem. "Dnes si na něj konečně můžeme zazvonit," zvolal s úsměvem bývalý hokejový obránce, který je nyní součástí realizačního týmu klubu.

Oslavy vítězství hokejistů v extralize trvají pod úpatím Krušných hor nepřetržitě od chvíle, kdy František Lukeš vstřelil ve čtvrtek v Třinci rozhodující branku. "Je to euforie," řekl Ručinský. "Čas na odpočinek není, oslavy budou pokračovat dál a dál," řekl čtyřiačtyřicetiletý útočník novinářům. Sil prý má stále dost. "Je to ve městě, kde jsem se narodil, kde jsem se naučil hrát hokej, je to úžasný," dodal.

Fandové přemlouvali Ručinského, aby jim slíbil další sezonu v klubu. "Nechci o tom moc mluvit, nechci narušovat ten nádherný moment, který tu je," řekl. Podobně odpověděl i na otázku, zda bude v národním týmu na mistrovství světa.

Vedle hokejistů se lidu přišel ukázat i fanoušek, který zaplatil týmu cestu letadlem před posledním zápasem. Skromný muž z jihu Čech však vydržel na očích téměř osmi tisíců fandů jen chvilku.

Nadšený z atmosféry a úspěchu byl i bývalý hráč Litvínova a asistent české hokejové reprezentace Ondřej Weissmann. "Čekali jsme na to hrozně dlouho. Přál jsem to klukům a městu, které si to zaslouží," řekl muž, který řadu hráčů zná ještě z dorostu. "Možná by mě ani nenapadlo, že Michal Trávníček bude kapitán týmu, který dokáže dojít pro titul," podotkl. "Ale byl to vždycky bojovník a rváč a to mu zůstalo," dodal.

Právě úspěch hokejistů by mohl být inspirací pro další generaci. Na náměstí byla malých fandů spousta. "Určitě bych chtěl být jako Pavel Francouz," řekl ČTK pětiletý Ondra, který už trénuje. Se svým tatínek stál v dlouhé frontě na autogram.

Pro podpis si přišly stovky lidí. Rozjaření hráči podepisovali trička, kšiltovky, fotky, deníky i různé části těl. Řada slavících fanoušků pak čekala na ohňostroj. "Tohle Litvínov nezažil. Snad to není zase dlouho naposledy," řekl ČTK jeden z fandů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud