4. května 2015 • 14:46

Hlavně zůstat mezi elitou, říká o cílech Slovinců na MS Sabolič

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočník Robert Sabolič věří, že slovinský hokej bude i v budoucnosti stoupat kvalitativně vzhůru, jak se mu to daří v posledních letech. Hlavním cílem národního mužstva nyní je ustálit svou pozici mezi elitou, kam se znovu dokázalo vrátit. Důležitou roli při tom v jeho očích hrají hvězdný útočník Anže Kopitar s otcem Matjažem, jenž slovinskou reprezentaci trénuje.


"Cítím, že kvalita jde nahoru. Hráli jsme dobře už na olympiádě v Soči a v současnosti máme nejlepší tým, který jsme kdy měli. A myslím, že i do budoucna budeme čím dále lepší," řekl dnes ČTK Sabolič, jenž má za sebou první sezonu v dresu pražské Sparty.

"Chceme nyní hlavně zůstat v elitní skupině, ale kdo ví, třeba by se mohlo jednou povést napodobit Švýcarsko," připomněl Sabolič senzační druhou příčku Švýcarů z MS 2013. "Hlavní je udržet se nahoře mezi elitou a pak se třeba prokoušeme i do osmičky. Ale v hlavě je zatím tím zásadním cílem záchrana, to je prvořadé," uvedl šestadvacetiletý hráč.

Přestože jeho tým v Ostravě naznačil své možnosti a předvedl skvělé pasáže hry, po duelech s Bělorusy a favorizovanými Rusy je bez bodu. "Hlavně první polovina úvodního zápasu byla špatná. To se vůbec nepodobalo tomu, co hrajeme a co umíme. Potom už jsme se zlepšovali čím dál víc a přišel zápas s Rusy, kde jsme dostali dva rychlé góly. Víme dobře, že musíme hrát dobře hned od první minuty a pak můžeme vyhrát kterýkoliv zápas," prohlásil Sabolič.

V cestě Slovinců vzhůru hraje zásadní roli útočník Anže Kopitar, který je už devět let výraznou oporou Los Angeles Kings a dvakrát s nimi získal Stanleyův pohár.

"Slovinci díky němu a tomu, co dokázal v NHL, hokej hodně sledují. Hodně mladých kluků díky tomu začalo hrát hokej. Anže je jejich idol a oni vidí, že i ze Slovinska se lze prosadit v NHL. Je to jedině dobře pro celý slovinský hokej. A jeho táta Matjaž, který vede reprezentaci, je výborný trenér," ocenil Sabolič.

Z toho, že si pod ním může zahrát na šampionátu v Praze a Ostravě, má radost. Pomáhá mu to i zapomenout na velké zklamání, jež si prožil v extraligovém semifinále se Spartou, kterou vyřadil Třinec.

"Snažil jsem se to rychle dostat z hlavy, ale pořád to není úplně dobré, protože to hodně mrzí. Chtěli jsme celou extraligu vyhrát," řekl Sabolič.

Díky působení v extralize měl možnost okusit i prostředí ostravské ČEZ Areny. "Hrál jsem tu dvakrát, ale neberu to jako nějaké extra velké plus," podotkl Sabolič.

Hlavní sen si s reprezentací splnil loňskou účastí na olympiádě, kde Slovinci vybojovali sedmou příčku. O dalších cílech s národním týmem mluví opatrně. "Těžko zatím mluvit o medailích z mistrovství světa, to ne. Ale v Čechách na klubové úrovni to je jasné - vyhrát extraligu," uvedl Sabolič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud