4. května 2015 • 18:45

Spojené státy zaskočily i mistry světa a jsou stále stoprocentní

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Spojených států jsou na světovém šampionátu v Ostravě posledním týmem skupiny B s plným bodovým ziskem. Američané dokázali po Finsku zaskočit i úřadující mistry světa Rusy a po výhře 4:2 jsou nečekaným lídrem ostravské části turnaje.


Nenápadný americký výběr ztrpčil po Finsku život dalšímu favoritovi. Že to Rusko nebude mít snadné, už ve 13. sekundě naznačil Nelson, ale Bobrovskij jeho šanci zneškodnil ramenem. Lewis však v sedmé minutě z dorážky hranou čepele šťastně přeloboval brankářovu lapačku a Američané vedli.

Sborná měla více ze hry a fanoušky bavila oku lahodícími kombinacemi, jenže v zakončení postrádala zarputilost svého rivala. Neplatilo to jen při vyrovnávacím gólu Bělova z 24. minuty. Panarin už mohl zakončit sám, ale pozici ještě zdokonalil zpětnou přihrávkou na volného Bělova, který skóroval do prázdné branky.

Ruskou převahu v hledišti ale Američané rychle zase umlčeli. Kouč Richards ve 26. minutě vytušil, že 88 sekund přesilovky pět na tři může být klíčem k úspěchu, svolal si před ní tým k oddechovému času a Krug přesným švihem pod horní tyčku výhodu dvou mužů těsně před koncem zužitkoval.

"Myslím, že přesilovkové týmy dnes udělaly rozdíl. My jsme v našich přesilovkách neskórovali, oni dali gól při hře pět na tři a to byl velký obrat v utkání. Na přesilovkách budeme muset zapracovat," řekl ruský útočník Viktor Tichonov.

Obhájci titulu pak soupeře svírali, ale Campbell při svém prvním vystoupení na turnaji odolával. Plotnikov ho sice zblízka překonal, ale rozhodčí těsně před gólem přerušili hru. Arcobello naopak osm minut před koncem další ruské zaváhání v defenzivě ztrestal trefou na 3:1. Plotnikov v 57. minutě díky teči obránce Jonese ještě otevřel prostor pro závěrečnou power play a Kovalčuk v ní 30 vteřin před koncem po perfektní souhře minul prázdnou bránu. Triumf USA tak mohl zpečetit přesným zásahem ze středního pásma Nelson.

"Už jsem chytal i zápas v NHL, ale tohle je něco jiného. Obzvláště když slyšíte, jak lidé celý zápas fandí Rusku, chcete je o to víc porazit. Je tu spousta skvělých hráčů a pro mě je to pocta být tady a vyhrát takový zápas," řekl americký brankář Jack Campbell, který v této sezoně chytal jen v nižších soutěžích za Texas a Idaho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud