5. května 2015 • 16:10

Čtyřkajak vytvořil dobrou značku a věří, že zvládne postup na OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jako málokdo z českých sportovců dominují světu. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Jan Štěrba a Josef Dostál v rychlostní kanoistice neprohráli od září 2013 a vytvořili zářící značku "Český čtyřkajak". Nadvládu potvrdili o víkendu v Račicích ziskem třetího titulu mistrů Evropy a věří, že zvládnou i srpnové mistrovství světa, což bude jejich jediná možná kvalifikace na olympiádu v Riu de Janeiro 2016.


Z pohledu výsledků by pro kajakáře nemělo být problémem na šampionátu v Miláně skončit do 7. místa, což zaručuje letenky do Brazílie. Nesmí se v lodi zaobírat faktem, že mají jen jedinou kvalifikaci, jak se na hry probojovat.

"Bude to náročnější psychicky. Sice se na to budeme snažit nemyslet, ale někde vzadu v hlavě asi budeme mít, že čtyři roky trénujete pro něco, co může být během necelých tří minut pryč. Šampionát proto bude náročnější," připustil Havel.

Štěrbovi přijde způsob kvalifikace pro olympijské hry nešťastný. "Atleti můžou plnit limity na různých mítincích a my máme jednu šanci. Kdyby nastal kiks, tak není možnost opravy, ale kanoistika to tak má a musíme to zvládnout," řekl. "Když se všechno podaří a předvedeme, na co máme, může být výsledek hodně radostný."

Všichni doufají, že je nepotká technický problém. Tak jako třeba španělskou posádku na loňském MS, kde jim před cílem prasklo kormidlo. "Budeme si proto dávat větší pozor na materiál a před závodem ho více zkontrolujeme," řekl Havel. Výrobce připravuje nový model lodi, ale ten si česká posádka nejspíše jen vyzkouší a zůstane u své osvědčené. "Důležité je, že nám vyhovuje," vysvětlil Havel.

Cenné kovy vozí čtyřkajak pravidelně od roku 2009. Loni získali titul mistrů světa a z londýnské olympiády před třemi lety přivezli bronz. "Držíme vysoký nadstandard. Vytvořili jsme značku 'Český čtyřkajak' a když si soupeři přečtou v rozpisu, že nás mají v rozjížďce, mají skutečně respekt. Ale je to zdravý respekt," uvedl Štěrba.

Češi v poslední době nejen dál vítězí, ale navíc narůstá jejich náskok před soupeři. Z desetin se stávají vteřiny. "Jsme rádi, že jim ujíždíme čím dál víc. A jestli jsou naštvaní? To nevíme, ale dobrý pocit to pro ně asi není," usmál se spokojeně Havel.

Vítězná formulka tkví samozřejmě v tvrdém tréninku a dokonalé souhře. "Máme dlouhodobě systém přípravy, ale každý rok přidáme drobné vylepšení," řekl Štěrba. Letos třeba zařadili balanční cvičení. "Snažíme se zachytit novinky a využívat je. Jsme důslední a nuda a dřina z přípravy se pak zúročí na velkých závodech."

Důležitý je i dobrý odpočinek. Třeba Havel si ve volnu rád zajde s manželkou na kávu. "Nebo se odreaguju i při nákupech," prozradil. Trefil má rád více adrenalinu, sjezduje a jako Štěrba i běhá na lyžích. "Já mám rád sport obecně, v tom se realizuju. Mám nové odpružené horské kolo, tak se těším, až vyrazím," řekl Štěrba.

Na koníčky ovšem budou mít čas až po sezoně. Za tři týdny je čeká Světový pohár v Duisburgu, pak první Evropské hry v Baku a trénink na milánský vrchol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud