6. května 2015 • 10:41

Schallert povede Koudelku, zbytek týmu Doležal

Autor:
Změny ve fungování reprezentace udělalo vedení úseku skokanů na lyžích. Rakušan Richard Schallert se bude výhradně starat o českou jedničku Romana Koudelku a s ním o juniory. Zbytek národního výběru převzal bývalý reprezentant Michal Doležal a Jakub Jiroutek je koordinátorem týmů.


Schallert se loni vrátil k českým skokanům po pěti letech a Koudelka v uplynulé sezoně zářil. Čtyřikrát vyhrál závod Světového poháru a celkem osmkrát stál na stupních, ale zbytek reprezentace se zhoršil, proto došlo ke změnám.

Jakub Jiroutek, rovněž bývalý reprezentant, bude dohlížet na dvě skupiny. V Schallertově bude asistentem Jaroslav Šimek a s Koudelkou mladí Viktor Polášek, František Holík, Vojtěch Štursa, Jan Michálek, Filip Sakala a Tomáš Vančura. Doležal má k ruce Radka Žídka a spolu se zkusí pozvednout Jakuba Jandu, Jana Maturu, Antonína Hájka, Lukáše Hlavu, Miloše Kadlece a Čestmíra Kožíška.

"Máme to na dvě skupiny, ale není to áčko a béčko. Pomáháme si a víme, co máme dělat, jen ještě musíme doladit, aby to mělo řád," řekl ČTK Doležal. S Jiroutkem v uplynulé zimě vedli úspěšně mladé skokany a tým pro Kontinentální pohár.

Úkolem Doležala bude v sezoně bez vrcholu probudit znovu potenciál bývalého vítěze SP Jandy či Maturu, který v nedávných sezonách rovněž skákal výtečně. "Máme tam nějaké věci, v kterých si myslíme, že jsou rezervy. Hlavně jde o techniku, protože natrénováno tihle kluci za ty roky mají dost," řekl Doležal. Obě skupiny už začaly s tréninku a ta Doležalova bude příští týden poprvé i skákat.

Prolínání obou skupin se bude ladit v letních soutěžích, především v Grand Prix. Na závody budou jezdit podle dohody Schallert, Doležal i Jiroutek. "V zimě budě Ritchie (Schallert) asi na 70 procentech závodů, podle Koudelky," řekl Doležal.

Jakub Jiroutek, který se loni vrátil z působení u reprezentace Itálie a je bratrem bývalého trenéra skokanů Davida Jiroutka, by měl na oba týmy dohlížet. Bude se ale podílet i na přípravě, jezdit na závody a zabezpečovat organizační věci.

"Mně osobně se to celé moc zamlouvalo. Nácvik techniky byl výborný, stejně tak kondiční příprava. Vše jsme si vysvětlili a předali Richiemu, na čem jsme pracovali," citoval Jakuba Jiroutka web skoky.net po prvním společném tréninku.

Letní Grand Prix začne koncem července v polské Wisle. Čeští fanoušci by měli domácí hvězdy vidět v rámci exhibice v Lomnici nad Popelkou 19. června. Mistrovství republiky na středním můstku je v plánu 18. července v Liberci, kde se 28. září koná letní šampionát i na velkém můstku. Již tradiční Kontinentální pohár ve Frenštátu pod Radhoštěm se uskuteční ve dnech 28. a 29. srpna.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud