6. května 2015 • 16:32

Basketbalistky nabírají sílu na mistrovství Evropy v lázních

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky v tomto týdnu zahájily přípravu na červnové mistrovství Evropy. Tým trenéra Lubora Blažka odjel do Lázní Bělohrad, kde hráčky při lázeňských procedurách nabírají sílu po náročné sezoně a podstupují testy, které realizačnímu týmu pomohou naplánovat zátěž pro další soustředění v Trutnově.


Většina reprezentantek v čele s hráčkami USK Praha teprve minulý týden zakončila klubovou sezonu. Proto se trenér Blažek stejně jako v minulosti rozhodl zařadit na úvod společné přípravy pobyt v osvědčeném lázeňském zařízení, aby urychlil regeneraci hráček.

"Každý rok máme tento týdenní mikrocyklus jako přechodový po sezoně. Máme tady pro to ideální podmínky. Dopoledne holky mají tréninkovou zátěž a odpoledne chodí na určité procedury, aby se rychleji zbavily únavy," řekl kondiční trenér Aleš Kaplan, který působí u basketbalistek USK a také pomáhá individuálně fotbalistů, například Tomáši Sivokovi.

Na dopoledním tréninku měřil hráčkám hodnoty výkonu za pomocí moderních technologií, jako jsou fotobuňky, aby měl na setiny přesné časy. "Používáme to už od roku 2010 a můžeme tak výsledky hráček dlouhodobě porovnávat. Při ručním měření může docházet k odchylkám, proto používáme fotobuňky. Hráčky navíc hned znají výsledek, jsou pak při tréninku soutěživější," uvedl Kaplan.

Naměřená data pomáhají při tvorbě dalších tréninků a trenéru Blažkovi slouží i při zápasech. "Pro rozhodování o konečné nominaci to nehraje roli, ale trenérovi to pomáhá například se strategií při střídáních. Aby věděl, kdy hráčku může využít a v kolikáté minutě se dostává do krize," řekl Kaplan.

Moderní technologie využívá tým i při lázeňských procedurách. Hotel Tree of Life, v němž basketbalistky jsou, nabízí disponuje i novým francouzským přístrojem, který slouží ke zpevnění celého těla a zatěžování potřebných partií například při rehabilitaci po zranění.

"Moderním technologiím se nemůžeme bránit. Pomáhá to hlavně při zpětné vazbě. Každopádně ale stále záleží i na lidskému faktoru. Přístroj pracuje podle algoritmů, ale nevnímá odlišnosti u lidí. Každý jedinec je originál, tak se k tomu musí přistupovat. Nenahradí to zkušenost trenéra, jak a kdy co zapojit. Pak se může stát, že to jedinci nesedne, protože tam může být skrytý problém, jako nesprávné dýchání," uvedl Kaplan.

Dlouhý čas na soustředěních hráčkám krátí i sledování zápasů hokejového mistrovství světa. "Těžko říct, kdo je největší fanynka, všechny jsou do toho zanícené, zvláště když se to hraje u nás. Myslím, že to ještě bude gradovat během play off," řekl Kaplan.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud