23. května 2015 • 15:16

Klíčovou výhodu pole position bude mít v Monaku Hamilton

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lewis Hamilton vyhrál poprvé v kariéře kvalifikaci na Velkou cenu Monaka formule 1. Z druhého místa vyrazí v neděli do prestižního závodu jeho kolega z Mercedesu Nico Rosberg. Pořadí v první řadě startovního roštu je opačné oproti předchozím dvěma ročníkům, kdy v Monte Carlu využil pole position k vítězstvím Rosberg.


Hamilton se kvalifikačního vítězství v Monaku dočkal na devátý pokus. "Trvalo to dlouho a ani neumím říct, jak moc mě to těší," řekl britský jezdec.

V šestém závodě sezony odstartuje Hamilton z nejvýhodnější pozice už popáté, jen minule ve Španělsku jej předčil v kvalifikaci a pak i v závodě Rosberg. Ten tentokrát několikrát chyboval, při posledním útoku na trati probrzdil. "To byla škoda, jinak to mohlo být hodně těsné," litoval Rosberg.

Mistr světa Hamilton vybojoval 43. pole position v kariéře a vzhledem k minimu šancí na předjetí na úzké městské trati má jedinečnou šanci vyhrát slavnou Grand Prix podruhé v kariéře. Už se mu to podařilo v roce 2008 v barvách McLarenu, tehdy ze třetího místa na startu. To byl za posledních jedenáct let také jediný závod, který nevyhrál vítěz kvalifikace. "Tady je pole position polovina vítězství," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff.

Třetí místo v jízdě na čas vybojoval německý pilot Ferrari Sebastian Vettel. Jeho týmový kolega Kimi Räikkönen z Finska skončil šestý za oběma piloty Red Bullu Danielem Ricciardem z Austrálie a Daniilem Kvjatem z Ruska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud