23. května 2015 • 22:18

Lyžařka Strachová má další motivaci, změnila i kondiční trénink

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lyžařka Šárka Strachová už mnohokrát uvažovala o konci kariéry, před minulou sezonou velmi intenzivně, ale úspěchy ji motivují do dalšího pokračování. Třicetiletá slalomářka má pocit, že stále ještě může něco dokázat, a také třetí vítězství ve svazové anketě v kariéře Král bílé stopy jí dodává další elán. Do fyzické přípravy vnesla nové prvky a rozšířila kondiční tým.


Když se vloni vrátila z olympijských her v Soči, kde skončila ve slalomu desátá, byla psychicky na dně. "Jestli to takhle půjde dál, na 99 procent končím," řekla si tehdy. Byla zvyklá atakovat stupně vítězů, jezdit mezi nejlepšími. Jenomže naposledy byla na pódiu na OH ve Vancouveru, nedlouho po dramatickém rozchodu s otcem a trenérem v jedné osobě. Pak přišla vážná nemoc a Strachová si na návrat musela počkat až do minulé sezony.

"Ta byla úžasná, skvělá, dodala mi energii a motivaci zkusit to zase dál. Říkala jsem si před sezonou, že jestli to tak půjde dál, končím a zůstanou mi doma čtyři medaile z vrcholných akcí a dvě vítězství ve Světovém poháru," uvedla majitelka kompletní medailové sbírky z MS Strachová. Sezona se jí povedla a její bronz z MS ve Vailu byl jedním z nejpohádkovějších návratů v historii českého sportu.

"Trénuji patnáct let a potřebuji impulzy, musí mě to bavit. Nakoplo mě to, takže to zkusím. Mám pocit, že je ještě co zlepšit, mám rezervy," vypočítala důvody, proč se rozhodla závodit dál a odložit i stále častější myšlenky na rodinu.

"Občas tělo cítím, jde o vnitřní vyčerpanost z jednostranné zátěže, musím zvažovat, jestli mi stojí za to organismus zatěžovat, protože chci mít rodinu, děti. A těhotenství je pro ženu další zátěž a já nechci veškerou svojí energii vyčerpat sportem," vysvětlila.

Po sezoně si proto dopřála odpočinek, ale nejela na dovolenou, zůstala doma. "Já jsem tak ráda, že můžu někam zavřít tašku, odhodit lyže, lyžáky a být doma. Tři týdny jsem si dělala, co chci, jedla, na co jsem měla chuť," prozradila.

Nyní už je přípravě na novou sezonu. S týmem zásadně změnili strukturu kondičního tréninku, dávají přednost intenzitě před kvantitou. Věnuje se stabilizačním cvičením, věnuje se metodě dynamické neuromuskulární stabilizaci těla. "To by mi na lyžích mohlo hodně pomoct, mohla bych se dostat do větších rozsahů, srovnat asymetrii, kterou ještě občas trpím," objasnila.

Absolutní novinkou v jejím tréninku je plavání. "Ano, já, zarytý neplavec, jednou týdně chodím plavat," pousmála se Strachová. "Začalo mě to bavit, učím se techniku plavání," prozradila. Zatím plave hlavně prsa. "Teď pracujeme na znaku, pomalinku se učím i kraul, ale při něm mám problém s dýcháním, neumím to spojit," vyprávěla.

Zkusila i moderní aquajogging. "Ani jsem netušila, že něco takového existuje," přiznala. Ve vodě také napodobuje lyžařský pohyb. "Člověk musí stabilizovat tělo v nějakém pohybujícím se prostoru," uvedla. "Baví mě to a je dobře, že dělám i něco nového," pochvalovala si.

Na sníh Strachová vyrazí v polovině srpna na ledovec do Itálie, potom odjede stejně jako v minulých letech na tři týdny do argentinské Ushuaie, kde bude i testovat lyže. Soustředit se bude hlavně na slalom, obří slalom bude jen doplňkovou disciplínou. A hlavní cíl příští sezony bez globálního vrcholu je Světový pohár. "Pořád mám v hlavě ten malý Křišťálový glóbus," vysnila si Strachová trofej pro nejlepší slalomářku sezony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud