24. května 2015 • 16:21

Rosberg po Hamiltonově taktické chybě vyhrál potřetí GP Monaka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nico Rosberg vyhrál potřetí za sebou prestižní Velkou cenu Monaka formule 1. Německý pilot stáje Mercedes zvítězil před krajanem Sebastianem Vettelem z Ferrari a týmovým kolegou Lewisem Hamilton, který po triumfu v kvalifikaci většinu závodu suverénně vedl. Mistr světa "daroval" Rosbergovi vítězství taktickou chybou v závěru závodu při výjezdu zpomalovacího vozu.


Britský lídr šampionátu mířil k vítězství až do 65. kola, ale po havárii Nizozemce Maxe Verstappena zajel na rozdíl od soupeřů z čela pořadí do boxů k výměně pneumatik. Nestihl se pak od mechaniků vrátit před soupeři kroužícími za safety carem a po restartu závodu osm kol před cílem už v úzkých uličkách Monte Carla nedostal sebemenší šanci na předjetí.

Rosberg navázal na předchozí triumf ve Španělsku a zvítězil podesáté v kariéře. Hattrickem v monackém knížectví se zařadil do vybrané společnosti jezdců, třikrát za sebou tu vyhráli jen Graham Hill, Ayrton Senna a Alain Prost. Hamilton naopak zaznamenal nejhorší výsledek v sezoně po třech vítězstvích a dvou druhých místech.

Závod se přitom vyvíjel jednoznačně v jeho prospěch. V sobotu poprvé v kariéře v Monte Carlu vyhrál kvalifikaci a mohl navázat na vítězství z roku 2008. Tehdy to dokázal v barvách McLarenu a ze třetího místa na startu. To byl z předchozích jedenácti ročníků také jediný závod, který nevyhrál držitel pole position.

Po startu se Hamilton záhy všem vzdálil, a i když si v první polovině závodu opakovaně stěžoval do vysílačky na potíže s předními brzdami, jeho pozice se neocitla v ohrožení. Náskok zvýšil i po pit stopech pomalejších jezdců, kdy se čelo závodu muselo prodírat hustým provozem soupeřů o kolo zpět. V čele se Hamilton bez potíží udržel i po vlastní výměně pneumatik v polovině závodu a bezchybnou jízdou nedával soupeřům šanci.

Nečekaně ale selhal spolu s týmem chybným rozhodnutím po havárii mladíčka Verstappena z Tora Rosso, který při souboji s Romainem Grosjeanem z Lotusu urazil přední kolo a neovladatelný vůz zabořil do bariéry. Po tvrdém čelním nárazu vylezl sedmnáctiletý Nizozemec z kokpitu bez dopomoci a podle všeho vyvázl bez následků.

Závod v Monaku neznamenal žádnou změnu k lepšímu pro Fernanda Alonsa ze Španělska. Dvojnásobný vítěz z Monte Carla sice až do poloviny závodu živil šanci na první body po přestupu z Ferrari do McLarenu a jezdil devátý, ale pak musel vůz kvůli poruše odstavit. Z pěti startů v sezoně má bývalý šampion na kontě tři nedokončené závody, do toho prvního po otřesu mozku vůbec nenastoupil a zapsal dosud pouze 11. a 12. místo. První body pro tým alespoň vybojoval Jenson Button osmým místem.

Po dvou evropských závodech se formule 1 přesune na příští Grand Prix do zámoří, 7. června je na programu Velká cena Kanady.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud