24. května 2015 • 18:19

Nečekal jsem, že to bude tak snadné, radoval se Kulhavý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ve velkém stylu ukončil biker Jaroslav Kulhavý po čtyřech letech čekání na další triumf v domácím prostředí ve Světovém poháru. Švýcar Nino Schurter se sice českého závodníka v Novém Městě dlouho držel, ale v přímém souboji na něho nestačil. Kulhavý přiznal, že tak hladkou cestu k prvenství neočekával.


"Nečekal jsem, že to bude tak snadné a mohlo by to vyjít na vítězství. Poslední týden sice signalizoval dobrou formu, ale porovnání se světovou špičkou chybělo. Abych se přiznal, trošku už jsem zapomínal závodit. Nakonec to pro mě byl samozřejmě perfektní závod," řekl Kulhavý novinářům.

"Poslední dva roky jsem měl hodně různých trablů, takže jsem spokojený. Letos to je pro mě určitě největší vítězství. A sezona bude už teď dobrá, ať to dále dopadne jakkoli. Uvidíme, co přinese mistrovství světa, ale je ve vysoké nadmořské výšce, tedy nic moc pro mě," dodal Kulhavý.

V průběhu závodu zbytečně neriskoval. "Nechal jsem to na konec. Když jsme se Schurterem odjeli, byl jsem vnitřně rád i za druhé místo. Potom ke konci jsem si ale říkal, že to musím zkusit," přiblížil Kulhavý. "Příští týden může být vše jinak, ale dnes klaplo vše na sto procent. Jelo se mi perfektně. Znám Nina i jeho styl závodění. Měl jsem dnes navrch a jsem za to rád," pochvaloval si.

Rozhodující náskok si vybudoval až v posledním kole, místo pro útok měl dopředu připravené? "A bylo úplně jinde. Dopadlo to jako na olympiádě, kde jsem zaútočil podle plánu a Nino mi to následně vrátil, tudíž jsem musel zabrat ještě jednou. Tady jsem si chtěl kontrolovat kopec, jež se mi nejezdil dobře. Doslova se mi zajídal. Roztočil jsem to na maximum, aby mě nepředjel, a cuknul jsem mu. Tak jsem jel až do cíle," přiblížil Kulhavý.

Samotného ho překvapilo, jak rychle po začátku závodu měli v čele se Schurterem slušný náskok a nikdo neakceptoval jejich tempo. "Myslím, že šlo o důsledek stavu trati. Bylo to hodně oslizlé, klouzalo to. Jakmile někdo udělal chybu, pole se přibrzdilo. Proto byly velké rozestupy. Osobně jsem za to byl rád. Byli jsme v klidu a střídali se. Já tahal v cílové rovince, Nino zase jinde," řekl Kulhavý.

Kromě jednoho pádu prožil prý po všech stránkách povedený závod. "V druhém kole jsem spadl na levou stranu a trošku mě to rozhodilo. V posledním kole jsem se zase trošku smeknul na kameni, ale Nino odskočil jen pár metrů. Byl jsem na tom dobře celý závod, každou ztrátu jsem si dojel a měl pořád Nina na dohled. Lidé z týmu mi hlásili, že Nino jede na maximum. A já se cítil dobře," připomněl Kulhavý.

A to i přesto, že mokrá trať nebyla zcela podle jeho gusta. Raději by jel za sucha. "Byť je někdo sebelepší technik, tak na mokrém kořenu při trošku odlišném nájezdu má problém. Před třemi dny pršelo, mohl jsem si to vyzkoušet. Celkově to bylo relativně dobré. Bláto se nedělalo a jehličí vše vsáklo. Generálka na MS vyšla perfektně," pochválil organizátory.

Svou roli při skládání vítězné mozaiky dost možná sehrály i měkké gumy jeho kola. "Jel jsem na super měkkých, které mi po letech udělali. Tlačil jsem na tým, už loni jsem testoval měkčí směs a nové gumy se osvědčily. Vydrží méně, ale ta směs je třeba na kořeny hodně znát. Jel jsem trošku na riziko a měl je trošku podhuštěné, ale já to tak mám rád," řekl Kulhavý.

Vyhlášení vítězů absolvoval netradičně se skřítkovskou čepicí na hlavě. "Můj fanclub přijel přestrojený za skřítky. A já byl na papírové podobizně jako Sněhurka," vysvětlil s úsměvem.

S oslavou dnešního triumfu počítá, ale pouze symbolickou. "Za týden je další 'svěťák', takže žádný velký večírek nebude. Do Albstadtu určitě pojedu, teď si ale v klidu odpočinu, protože tlak před Novým Městem byl velký, a v klidu si rozplánuji zbytek sezony," nastínil Kulhavý.

Jasno má v tom, že by rád zaútočil na celkové vítězství v SP, na které dosáhl v kariéře již v mimořádně úspěšném roce 2011. "Tohle je super začátek. Minulý rok mě pronásledovaly různé problémy, byla tam nějaká zranění, ani předtím to nebylo ideální. Jsem rád, že jsem zpět na špičce a povedlo se mi to doma," uzavřel Kulhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud