24. května 2015 • 22:17

Kouč Varnsdorfu Frťala: Nikdo si tu nemyslí, že má na Real Madrid

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vynikající parta a skromní hráči, kteří si nemyslí, že mají na Real Madrid. To považují fotbalisté Varnsdorfu za hlavní devízy, které je pomohly dostat do ligy. Severočeši bez výrazných hvězd a známějších jmen dokázali poprvé v historii postoupit do nejvyšší soutěže a teď věří, že si mezi elitou opravdu zahrají. Vedení totiž musí v příštích dnech vyřešit situaci s nevyhovujícím stadionem a azylem jinde.


"Když jsem před čtyřmi lety přišel, nikdy bych netušil, že to dotáhneme až tak daleko. Dali jsme si za cíl stabilizovat klub ve druhé lize, postup byla utopie. Tohle je něco, co bude oceněno až někdy později," řekl novinářům trenér Zdenko Frťala.

Postup od jeho týmu čekal málokdo. "Tihle kluci jsou vzácní v tom, že se nikdo na nikoho nepovyšuje. Nikdo si o sobě nemyslí, že má na Real Madrid. Když si to někdo myslel, tak tady skončil nebo se zase vrátil do reality. To je ta největší devíza, že kluci znají své možnosti, jeden zná druhého. V posledních zápasech venku, kdy se utkání pro nás nevyvíjela dobře, se ukázal charakter mužstva," podotkl Frťala, rodák z Nitry.

Ve Varnsdorfu je prý také výjimečná parta. "Je tu zdravé jádro, zhruba v osmi lidech jsme tu zůstali celou dobu pospolu. Vím, že ta parta je klišé, ale u nás to je pravda. Musím říct, že jsem něco takového nezažil. Třeba Jirka Pimpara když odcházel, říkal to stejné. To samé Přema Kovář," podotkl záložník Matěj Kotiš.

Varnsdorfu pomohlo i to, že na rozdíl od soupeře v boji o postup Zlína nehrál pod tlakem. "Dovolím si říct, že jsme se tady tomu smáli, jak z nás všichni byli v dobrém slova smyslu vyřízení. Hráli jsme hru i divadlo. Chtěli jsme do ligy, to se splnilo. Hráli jsme hru nervů a zvládli jsme ji," řekl čtyřiačtyřicetiletý Frťala.

V minulosti se o něj zajímaly ligové celky, ale on se rozhodl zůstat ve Varnsdorfu. "Nejsem takový, že bych se z toho hned zbláznil. U každé nabídky jsem se radil s určitými lidmi a rozhodl jsem se zůstat tady. A nebudu nikdy v životě litovat. Naštěstí jsem vybral správně," uvedl.

Varnsdorfští zatím nevědí, zda budou ligu opravdu hrát. Jejich stadion nesplňuje potřebné parametry, museli by tak rok působit v azylu a mezitím rekonstruovat svou arénu. "Žijeme v reálném světě a vedení si musí vše vyhodnotit. Ale ti kluci, kteří si to vykopali, by si tu ligu zasloužili hrát," uvedl Frťala.

"Samozřejmě by to bylo obrovské zklamání, kdyby to nedopadlo. My to už neovlivníme. Teď je to na vedení. Já doufám, že se k tomu postaví tak, jak by mělo," řekl třicetiletý Kotiš, jenž na podzim hostoval v Hradci Králové, který nyní sestoupil z ligy.

Pokud by Varnsdorf ligu opravdu hrál, získal by azyl asi v Jablonci a je otázkou, jaké by byly návštěvy. "Kromě Plzně je atmosféra poměrně bídná všude. Pokud jsou dvě střely za zápas, ani se nedivím, že lidi nechodí. Ale když budeme hrát 3:3, 4:3, cestu na stadion si najdou," řekl Kotiš.

Také Frťala věří, že by si Varnsdorf fanoušky našel. "Všechno se odvíjí od výkonů. Chceme si tam najít co nejpočetnější skupinu fanoušků, kteří budou mít dva ligové mančafty ve městě. V Praze jsou v lize čtyři, tak v Jablonci budou mít dva," uvedl Frťala.

Tým podle něj na ligu potřebuje posílit. "Stoprocentně. Do každé řady kromě brankářů, tam máme vystaráno. Ale určitě to nebude o hráči, který by měl 350 ligových startů. U nás v první řadě rozhoduje charakter," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud