26. května 2015 • 13:58

Předseda ČSLH Král bude žádat od CAIHP omluvu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král bude žádat omluvu a případně podnikne právní kroky proti předsedovi České asociace hokejistů (CAIHP) Marku Černoškovi kvůli jeho vyjádření v pondělním tiskovém prohlášení. Královi vadí tvrzení, že "ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se musí téměř obhajovat, když hovoří o výši finančních subvencí do hokeje, která je podle citace pana Krále k smíchu."


Černošek s poukazem na diskuzi v televizním pořadu České televize "Máte slovo" ze čtvrtka 21. května o problematice financování sportu a korupčním prostředí v mládežnickém hokeji zkritizoval svaz a Asociaci profesionálních klubů (APK) za údajně neúplná řešení problémů v českém hokeji.

"To bohužel vede ke stále větší nespokojenosti všech zúčastněných stran, kromě samotných ČSLH, APK a BPA (marketingový partner extraligy i svazu), které se stále tváří, že extraliga je jejich privátní byznys, do něhož nikomu nic není," uvedl Černošek v prohlášení z pověření výkonného výboru hráčské asociace.

Bývalý dlouholetý extraligový hokejista konstatoval, že samotní hráči v tomto byznysu jen statují. "Bez nich by přitom hokej nebyl. Ani bez mládeže hokej v budoucnu nebude a bez podpory ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se také neobejdeme," uvedl Černošek.

Profesionální hokejisté jsou podle něho maximálně znevýhodněni zcela nevyváženou hráčskou smlouvou. "Jsou kvůli ní v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva, což se týká opět i profesionálních hráčů. A ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se musí téměř obhajovat, když hovoří o výši finančních subvencí do hokeje, která je podle citace pana Krále k smíchu," uvedl Černošek.

Svaz se proti prohlášení ohradil a vše může mít prý i právní dohru. "Za nepravdivé tvrzení, týkající se údajného výroku předsedy ČSLH Tomáše Krále o 'výši finančních subvencí do hokeje', ponese předseda CAIHP právní důsledky," uvedl svaz v prohlášení. Podle něj Král označil pouze "za humorné" vyjádření ministra školství Marcela Chládka, že nařídil prověrku financování hokeje za roky 2012 až 2014.

To následovalo po kauze reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, který čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce. Král poukázal na to, že Nejvyšší kontrolní úřad před nedávnem provedl u velkých sportovních svazů kontrolu využití finančních prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu v letech 2011 až 2013 a u ČSLH žádné chyby nenašel.

Svaz zareagoval na kritiku CAIHP a uvedl, že využití veřejných příspěvků je transparentně realizováno v několika programech, které přesně definují jak výši příspěvku, tak účel, na který může být využit. Jejich využití je podle svazu pravidelně kontrolováno a je veřejně dostupné.

Král také v otevřeném dopise vyzval bývalého trenéra Luďka Bukače, aby poskytl podrobnější informace týkající se případů korupce v našem mládežnickém hokeji. O nich se Bukač zmiňoval v pořadu "Máte slovo" v souvislosti s Růžičkovým případem.

"Tady nejde o ojedinělý případ. Tady vládne korupce, trenéři se nechovají férově, rodiče se nechovají férově. Výsledkem je, že ve 20 letech máme drzé nespokojené fracky, kteří jsou zklamaní z toho, že se jim nepovedlo dosáhnout toho, o čem v dětství snili. Dokud nezměníme uvažování, že sport jde ruku v ruce s výchovou, nezmění se to," uvedl Bukač.

Král překvapilo, že se Bukač při osobním setkání s ním o takových případech nezmínil. Požádal proto kouče mistrů světa z let 1985 a 1996 o konkrétní informace. "Chtěl bych Vás ujistit, že ČSLH je připraven v podobných případech velmi razantně zakročit, a to včetně spolupráce s orgány činnými v trestním řízení nebo soudních žalob," napsal Král Bukačovi.

"Vůbec se tyto věci neposlouchají dobře a musím říct, že je mi z celé této atmosféry smutno, protože to poškozuje český hokej," řekl kouč extraligového finalisty Třince Jiří Kalous. "Souhlasím však se slovy pana Krále o tom, že kdokoliv má nějaké podezření a hlavně důkazy, ať s tím vystoupí veřejně a řekne to. Pomlouvat umí každý. Ale ať ti lidé najdou odvahu, přijdou a ukážou konkrétní věci a důkazy. Já osobně na vlastní kůži jsem se s tím nesetkal," uvedl Kalous.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud