26. května 2015 • 15:34

Synek nemá kanál v Poznani rád, chce tam ale získat další zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Skifaře Ondřeje Synka čeká o víkendu první mezinárodní závod sezony. Na neoblíbené trati v Poznani bude útočit na třetí titul mistra Evropy v řadě a již pátou zlatou medaili z kontinentálního šampionátu v kariéře.


"Z prvního startu nesvůj ale vůbec nejsem. Už jsem to zažil patnáctkrát a je to vždy stejné," uvedl Synek na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Teď ale nevím, jak na tom jsem. To se uvidí v průběhu rozjížděk," řekl dvaatřicetiletý veslař. Chce ale začít dobrým výsledkem. "Pro sebedůvěru je to důležité. Začít dobře znamená vyhrát," řekl Synek.

Bude se ale muset vyrovnat s neoblíbeným prostředím. "Já to v Polsku nenávidím, hrozně tam fouká. Po mistrovství světa v roce 2009 jsem řekl, že už mě tam nikdo neuvidí. Teď tam bohužel pojedu znovu, ale doufám, že naposledy," řekl Synek. Dráhy v Poznani ale nepovažuje za neregulérní.

Synek bude mít v nadcházející sezoně o jednoho z tradičních soupeřů méně, Němec Marcel Hacker přesedl do dvojskifu. "Chce asi na olympiádě získat medaili, proto šel touhle cestou. Pro mě o soupeře méně, ale na druhou stranu je tam nově Chorvat, který vypadá docela dobře," řekl svěřenec trenéra Milana Dolečka staršího.

I česká veslařská hvězda si letos chtěla vyzkoušet závod na dvojskifu. Z jeho exhibičního startu ve Světovém poháru společně s Mahém Drysdalem z Nového Zélandu však zřejmě sejde.

"V pondělí jsme si psali a vypadá to blbě. Manažer reprezentace Nového Zélandu mu řekl, že může na dvojskifu jet jen v případě, že pojede i skif. To ale s ohledem na našťouchaný program Světového poháru nejde zvládnout," konstatoval Synek.

Červnový závod SP v italském Varese je jediný, na kterém by šlo jejich nápad uskutečnit. Poté už se budou všichni soustředit na mistrovství světa a v příštím olympijském roce nikdo z veslařů nebude chtít experimentovat. "A po olympiádě už to asi taky bude pasé. Drysdale zřejmě skončí a já taky nevím, zda budu pokračovat. Poolympijský rok je navíc oddychový, takže by to stejně nebylo ono," uvedl Synek.

Na konec kariéry však zatím elitní skifař moc nemyslí. I proto, že v roce 2017, v sezoně po olympiádě, by se v Račicích mělo uskutečnit mistrovství Evropy. "Kdyby to vyšlo, tak bych tam rád startoval. Na vrcholné akci doma jsem nikdy nezávodil. Naposledy tady bylo mistrovství světa v roce 1993. Jestli budu pokračovat, se ale rozhodnu až po olympiádě v Riu," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud