27. května 2015 • 12:06

Organizátoři přesunou Zlatou tretru za rok na červen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zlatá tretra má smůlu na počasí. Už mnohokrát v minulosti atletický mítink propršel, ale letošní ročník byl i v tomto směru extrémní. Vytrvalý déšť a hlavně teplota kolem jedenácti stupňů ničila výkony atletů a zejména sprinterů. Jamajčané Usain Bolt a Asafa Powell tak nemohli naplno rozvinout svůj potenciál a formu. I přesto byli organizátoři spokojení a už spřádají plány na další rok. I kvůli počasí přesunou mítink na polovinu června.


"V takovém počasí nejde překonávat rekordy. Já jsem rád, že jsme to ustáli i přes nepřízeň počasí a byly k vidění kvalitní výkony," řekl na dnešním hodnocení sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Mezi nejhodnotnější patřily krátké překážky v podání Američanky Shariky Nelvisové (12,55), oštěpařské vítězství Keňana Juliuse Yega (86,88) či výhra Zuzany Hejnové na dlouhých překážkách za 55,13 sekundy. "Ty výkony ale nebyly až zas tak důležité," řekl Juck.

I přes vytrvalý déšť a extrémní zimu byl plný stadion a atmosféra dobrá. "Já si myslím, že to bylo velice dobré, i když to počasí bylo šílené. Přišel plný stadion, v žádném jiném městě bychom to nedokázali. Věřím, že příští rok bude tepleji," hodnotil ředitel mítinku Jan Železný. Společně s Juckem i kvůli počasí za rok přesunou mítink do června. "Už je znám program Diamantové ligy, takže to tak nějak bude," potvrdil Juck s tím, že se opět budou snažit do Ostravy přivést Bolta.

Nový zrekonstruovaný stadion byl pýchou letošního závodu. Uzavřený stánek s kapacitou 15.000 diváků dokonce přiměl vedení české atletiky uvažovat o případném pořádání mistrovství Evropy. Pro rok 2020 dokonce svaz vyjádřil oficiální předběžný zájem. "Tento stánek by si to zasloužil, ale opravdu to je nyní jen ve fázi případného zájmu někdy v budoucnosti," řekl za vítkovický klub Oldřich Zvolánek, svazový místopředseda.

Právě on měl na starosti technické zabezpečení závodu, které dostalo v dešti hodně zabrat. Nejvíc v úterý dopoledne při doprovodných akcích. "To počasí prověřilo úplně všechno, všechno jsme museli zakrývat, některé přístroje ráno nefungovaly, jeli jsme dokonce něco dokupovat," prozradil Zvolánek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud