30. května 2015 • 19:24

Sparta remizovala s Bohemians 1:1 a Lafata se stal králem střelců

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Sparty zakončili sezonu, ve které po loňském double nezískali ani jednu trofej, remízou 1:1 v posledním 30. ligovém kole s Bohemians 1905. Hosté sice na Letné vedli po gólu Elvise Bratanoviče, po přestávce ale srovnal David Lafata a dvacátou brankou v sezoně si zajistil titul krále střelců.


"S výsledkem spokojený nejsem, protože jsme do první půle nastoupili bez pohybu, bez agresivity ve vápně a hráli jsme profesorsky. Gól jsme dostali po hrubé chybě a zaplať pánbůh, že jsme alespoň vyrovnali i když jsme se na to hodně nadřeli," uvedl trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Domácí museli udělat hned dvě změny v obvyklé obranné sestavě, protože kvůli červené kartě nemohl nastoupit Costa a zranění vyřadilo ze hry stopera Brabce. V základní jedenáctce je nahradili Podaný a zkušený Kováč, který ale už po deseti minutách musel odstoupit a místo něj nastoupil Švejdík.

První poločas se hrál v režii Sparty, která se ale v zakončení trápila. Nejprve Kadlec v 10. minutě netrefil odkrytou branku, pak neuspěl ani Lafata, který se po souboji s Havlem marně dožadoval penalty. Po půlhodině hry si Dočkalovu přihrávky málem srazil do vlastní branky stoper Šmíd a chvíli nato se po Kadeřábkově pokusu zblízka vyznamenal gólman Zlámal.

"Přijeli jsme pro bod, abychom měli jistotu, že skončíme v horní polovině tabulky a jsem rád, že se to povedlo," těšilo hostujícího kouče Romana Pivarníka. "Sparta sice nějaké šance měla, ale my jsme poctivě bránili, měli jsme i potřebné štěstí a proměnili jsme jeden brejk," dodal.

Udeřilo totiž na druhé straně, když Bratanovič dostal míč za obranu a přeloboval vybíhajícího brankáře Štěcha. Slovinský útočník navázal na hattrick z minulého kola proti mistrovské Plzni a připsal si pátý zásah v posledních třech zápasech. "Je vidět, že jeho forma graduje, ale po přestávce jsme potřebovali, aby víc podržel míč, došel si pro faul. Hodně balonů poztrácel a tím nás Sparta dostala pod tlak," uvedl Pivarník.

Sparta po přestávce posílila ofenzivu výměnou Konatého za Krejčího a pokračovala v územní převaze, která však přinesla pouze zblokovaný pokus Kadlece. Střelecké trápení domácích mohl v 65. minutě potrestat po rychlém brejku Rada, vychytal ho však Štěch.

Letenští se nakonec přece jen dočkali. V 77. dorazil Marečkův přízemní centr do prázdné branky Lafata a dvacátou trefou v sezoně si zajistil korunu pro krále střelců. Milana Škodu ze Slavie, který dnes vyšel naprázdno, porazil o jeden gól a pořadí kanonýrů ovládl už počtvrté.

"Trochu nás to svazovalo, protože bylo vidět, že hráči hledají Davida i ve chvílích, kdy by neměli," řekl Ščasný. "Trofej si David ale zaslouží, protože dát dvacet gólů není ani ve Spartě nic lehkého. Navíc je to ocenění i pro tým," přidal letenský kouč.

"Chtěli jsme vyhrát, ale aspoň že vyšlo tohle," připomněl se smutným úsměvem Lafata, že Sparta nedokázala obhájit mistrovský titul. "Něco zaplatím podle klubové taxy a přinesu nějakou zvěřinu," prohlásil kapitán Sparty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud