2. července 2015 • 17:39

König před Tour de France: Měl bych na tom být lépe než na Giru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Cyklista Leopold König věří, že na slavné Tour de France, která začne v sobotu v nizozemském Utrechtu, bude ve větší pohodě než na Giru d'Italia. Vůbec poprvé v kariéře pojede dva závody Grand Tours v jednom roce. Vůbec poprvé absolvuje "Starou dámu" jako člen špičkové stáje Sky. Jako obhájce loňské sedmé příčky celkového pořadí však musí tentokrát vlastní ambice odstavit na vedlejší kolej. V týmu bude hlavně proto, aby pomohl k triumfu lídrovi Chrisi Froomeovi.


Sedmadvacetiletý König je před svou čtvrtou účastí na prestižních podnicích Grand Tours v kariéře v dobré pohodě. "Myslím, že bych na tom měl být lépe než na Giru, kde jsem se postupně dostával do formy," řekl serveru supercycling.cz. Zároveň však zůstává trochu opatrný. "Taky jsem kromě mistráků od Gira nezávodil a uvidíme, co se mnou těch pět týdnů pauzy udělá," doplnil König.

Na potvrzení o své nominaci čekal až do pondělí. Svou roli podle všeho sehrál i Froome a jeho přání, jak by skladba týmu okolo něho měla vypadat. "Určitě má v té volbě jeden z poradních hlasů. Nevím, jestli je to jeden z pěti nebo deseti, ale každý z lidí, kteří to rozhodují, si k tomu něco řekne. Jeho hlas se musí brát vážně, protože lídr se musí cítit nejlíp," podotkl König.

Brit, jenž vyhrál Tour před dvěma lety a letos mocně touží vrátit se na trůn, na něho působí po všech stránkách skvěle. "Mimo kolo je v normálním životě hodně klidný, starostlivý, pomůže lidem okolo. Je až moc hodný. Na kole je ale hodně průbojný a při trénincích hodně precizní perfekcionista," přiblížil König.

Přestože při svých předchozích startech na Vueltě 2013, Tour 2014 i Giru 2015 skončil pokaždé v první desítce a umístění dokázal následně vždy vylepšit, nyní ví, že osobní ambice musejí stranou. "Určitě to bude jiné než loňská Tour. Poprvé jdu do Grand Tour s tím, že zapomínám na své ambice," uvedl König.

Přiznal, že po Giru se cítil unavený. "Giro bylo letos hodně těžké a první dva týdny po něm jsem byl daleko víc unavený než vloni po Tour. Trvalo mi déle, než jsem se z toho dostal. Prvním startem, který jsem absolvoval, byla časovka na mistrovství republiky. A tam to bylo docela dobré," připomněl start z minulého týdne v Žilině.

V silničním závodě už to bylo z jeho pohledu horší, závodní pauza byla prý znát více než v boji s chronometrem. "Ale během závodu jsem se rozjel a jsem rád, že jsem před Tour tenhle start absolvoval. Věřím, že jak zase naplno skočím do závodů, rychle se oklepu," řekl König.

Podle původních záměrů se měl objevit ještě na závodě Kolem Slovinska. Jenže po Giru onemocněl. "Týden jsem opravdu nic nedělal a byl jen v lázních. Pak jsem se další týden jen vozil na kole a nedokázal si představit, že z toho hned pojedu docela těžký závod s časovkou a dojezdem na kopci. Tak jsem Slovinsko radši vynechal," vysvětlil.

Místo závodu se dohodl s týmem, že raději vyrazí trénovat do Švýcarska. "Bylo to docela zajímavé. Byl jsem tam jen s Woutem Poelsem a s námi trenér Tim Kerrison, mechanik, masér a kuchař. Takový privátní kemp. Zorganizovali to podle mě i proto, aby si ověřili, jestli mohu Tour jet," odtušil König.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud