4. července 2015 • 12:28

Basketbalistky USK už ve skupině čeká odveta s Jekatěrinburgem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká v příští sezoně Evropské ligy už v základní skupině repríza posledního vítězného finále s ruským gigantem Jekatěrinburgem. Dále se utkají s Bourges, Gironou, Castors Braine, Orenburgem, Wislou Krakov a Kayserisporem. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově.


V soutěži se mohou představit i Žabiny Brno. Pokud v kvalifikaci postoupí přes Salamanku, zúčastní se skupiny A s Fenerbahce, Schiem, Villeneuve, Galatasarayem, Kurskem, Košicemi a Šoproní.

Pokud se však Žabinám postoupit nepovede, automaticky zaujmou místo ve skupině G druhé hlavní evropské soutěže Evropského poháru, kde by narazily na svého městského rivala Valosun Brno společně s maďarskou Miskolcí a Neapolí.

V Eurocupu letos startuje také Nymburk. Na něj čekají ve skupině F Pécs, francouzské Landes a vítěz kvalifikace mezi Fribourgem a nizozemským Orange Blizzards Nieuwegein. "Pro český basketbal je výborné, že se Valosun i Nymburk rozhodly pro Eurocup. Jen je škoda, že tam není i Hradec Králové, protože konfrontace s mezinárodním basketem je užitečná," řekla trenérka USK Natália Hejková.

Hráčky USK sice vstupují do soutěže jako obhájkyně titulu, ale jelikož o nasazení rozhodují výsledky z posledních tří sezon, v osudí byly až ve druhém výkonnostním koši. Proto hned narazily na druhého finalistu Jekatěrinburg se světovými hvězdami Dianou Taurasiovou a Albou Torrensovou. "Určitě se nám budou chtít pomstít. Uvidíme, jak to poskládají a kdy jim dorazí Američanky," míní Hejková.

Kromě Jekatěrinburgu je však čekají i další těžcí soupeři. Finalista turecké ligy Kayserispor, překvapivý španělský mistr Girona, Bourges v kádru s francouzskými vicemistryněmi Evropy v čele s hvězdnou rozehrávačkou Céline Dumercovou, Orenburg či Wisla Krakov, za kterou má nastupovat i bývalá česká reprezentantka Kateřina Zohnová.

"Myslím, že jsme zase vyfasovaly těžší skupinu, než je ta druhá. Složitá bude i cestováním, protože přímých letů bude minimum," řekla Hejková. "Síly se rozvrhnou až podle konečných soupisek, protože se to pořád může hodně změnit. Ale Girona by měla být spíše v dolních patrech tabulky. O tu první postupovou čtyřku bychom se měly prát my, Jekatěrinburg, Orenburg, Bourges a Kayserispor. Navíc muziku vždy tvrdí i Krakov. Je to nepříjemná skupina," dodala.

Posledním účastníkem skupiny je belgický šampion a finalista posledního Evropského poháru Castors Braine, za který má hrát ukrajinská hvězda z ME Alina Jagupovová. "To je nepříjemný tým. Má zkušenosti a Jagupovová je velká osobnost. Nám v každém utkání půjde o život, protože každý bude chtít porazit úřadujícího šampiona," tuší Hejková.

S Braine se navíc USK utká už 6. října v semifinále Superpoháru, který hostí právě belgický celek. Další dva účastníci budou vítěz Eurocupu Villeneuve a Jekatěrinburg.

V novém modelu Euroligy si postup zajistí první čtyři celky každé skupiny, zatímco pátý a šestý tým se dostane do play off Eurocupu. Poslední dva týmy budou vyřazeny. "Je to dobrý model. Ukazuje to i skutečnost, že se přihlásilo hodně týmů a musí se hrát kvalifikace. I ty slabší cítí šanci, že nemusí hned skončit, ale mohou hrát dál," dodala Hejková.

Euroliga startuje 14. října, Brno bude kvalifikaci hrát 29. září doma a odvetu 2. října.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud