4. července 2015 • 16:51

Nenechají je ani vyspat! Cyklisty na Tour testují nově i v noci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Noční kontroly jsou novinkou, která má pomoci vymýtit doping z cyklistiky. Před dnešním startem Tour de France začalo platit nové opatření, podle něhož mohou být jezdci probuzeni, aby odevzdali vzorek. Kolika závodníků a kterých konkrétně se už noční kontroly týkaly, nebylo oznámeno.



Předseda Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson serveru cyclingnews.com potvrdil, že testy provedla nezávislá organizace CADF. Dosud platilo pravidlo o "nočním klidu" mezi jedenáctou večer a šestou hodinou ranní. Jenže lékaři varovali, že mikrodávky EPO užívané v noci může do rána tělo vstřebat a pak už není možné je odhalit.

"Dostal jsem informaci od CADF, že proběhly první noční testy. Je to další naše zbraň v boji proti dopingu," řekl Cookson. "Nemůžu říct, kdo byl testován, kde nebo kdy, ale tyto akce probíhají. Nemůžu ani říct, zda to bude během Tour, ale už se to stalo během posledních týdnů. A není to záležitost každého dne," dodal.

Tour začala dnes časovkou v nizozemském Utrechtu, na startu jsou i čtyři Češi, což je nejvíce v historii: Roman Kreuziger, Leopold König, Zdeněk Štybar a Jan Bárta. "Myslím, že je to nutné zlo," komentoval novinku manažer Königova týmu Sky Dave Brailsford. "Určitě to bude mít vliv na výkon, ale je potřeba dál bojovat za to, co všichni chceme. A to je čistý sport," doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud