31. července 2015 • 14:21

Peking po letní olympiádě uspořádá i zimní hry v roce 2022

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zimní olympijské hry v roce 2022 se uskuteční v Pekingu. Čínská metropole je prvním městem v historii, které po letních hrách uspořádá i jejich variantu na sněhu a ledu. Letní svátek sportovců Peking hostil v roce 2008.


Rozhodli o tom delegáti 128. kongresu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Kuala Lumpuru, kteří volili mezi čínskou metropolí a největším kazašským městem Almaty. Peking obdržel 44 hlasů, Almaty o čtyři méně. Jeden hlasující se zdržel.

Volba měla poprvé proběhnout pomocí elektronického systému, kvůli technickým problémům se ale nakonec volilo papírovými lístky. "Nepřekvapilo mě to, protože delegáti vraceli jeden tablet za druhým. Proto jsem rozhodl, že se vrátíme ke klasickému hlasování," prohlásil předseda MOV Thomas Bach.

"Pro Peking to bude zcela nová zkušenost, tradici v zimních sportech nemá. Nicméně jsem přesvědčen, že hry zvládne zorganizovat na vysoké úrovni. Číňané to dokázali už v roce 2008. Vědí, co taková akce obnáší, to je také jejich velká výhoda," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Peking byl před volbou považován za favorita. Opíral se o celosvětový vliv země, jeho slabinou naopak mohl být nedostatek přírodního sněhu a roztroušenost sportovišť pro lyžařské soutěže až 200 kilometrů od centra her. V plánu je proto výstavba rychlodráhy, jež by měla čas jízdy zkrátit do hodiny.

Na druhou stranu může Čína využít sportoviště ze soutěží letní olympiády, například Národní stadion přezdívaný Ptačí hnízdo. Sedm z plánovaných čtrnácti areálů již existuje. Běhy, skoky, biatlon či snowboardingové závody se budou konat v horské oblasti Čang-ťia-kchou.

"V Pekingu si MOV vybral jistotu," komentoval volbu místopředseda MOV Brit Craig Reedie. Rozdíl jen čtyř hlasů však byl překvapivý. "Myslím, že nikdo nevěřil, že by výsledek byl tak těsný," přiznal. Podle odborníků zvítězila bezpečnost, spolehlivost a také obrovská obchodní příležitost.

"Dnešní den vejde do historie. Poprvé v historii bude jedno město hostit letní i zimní olympiádu, něco takového tady 120 let nebylo. Jsme nadšení," uvedl starosta Pekingu Wang An-šun. "Už jsem vyměnil kolečkové brusle a začal se učit bruslit na ledě. Docela mi to jde," přidal šéf Čínského olympijského výboru Liou Pcheng.

Volba Pekingu se však setkala i s kritikou zejména kvůli porušování lidských práv v Číně. "Olympijské motto 'rychleji, výš a silněji' perfektně vystihuje útok čínské vlády na společnost: v rekordním čase je zatýkáno víc mírových aktivistů a jsou drženi v drsnějších podmínkách. Lidská práva jsou v Číně překážkou a MOV o ni zakopl..." uvedla šéfka organizace Human Rights Watch Sophie Richardsonová.

Kazaši nabízeli sportoviště v okruhu do 30 kilometrů, ale krátce před polednem Bach oznámil, že vítězem voleb se stal Peking. Po zimních hrách 2018 v korejském Pchjongčchangu a letní olympiádě 2020 v Tokiu se největší sportovní událost světa potřetí za sebou uskuteční v Asii.

"Kandidaturou na pořádání zimní olympiády jsme světu ukázali, jak velký kus cesty Kazachstán od získání samostatnosti ušel. Už jen to je pro nás velké vítězství," řekl místopředseda organizačního výboru Almaty Andrej Krjukov. "Pekingu gratulujeme a i když jsme zklamaní, tak MOV děkujeme za šanci, kterou nám dal," dodal.

Původně o ZOH 2022 usilovali i čtyři evropští kandidáti: Oslo, Stockholm, Lvov i polsko-slovenský projekt pod hlavičkou Krakova.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud