2. srpna 2015 • 13:15

Latvala obhájil vítězství ve Finské rallye, Prokop byl sedmý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jezdec Volkswagenu Jari-Matti Latvala obhájil loňské vítězství a potřetí v životě vyhrál domácí Finskou rallye. Martin Prokop skončil sedmý, což je jeho nejlepší umístění na šotolinových tratích v okolí Jyväskylä.


Vicemistr světa Latvala sváděl celou soutěž vyrovnanou bitvu se svým týmovým kolegou Sébastienem Ogierem z Francie. Po dvaceti rychlostních zkouškách porazil dvojnásobného mistra světa a vedoucího muže šampionátu o 13,7 sekundy a třetím triumfem na domácí rallye se vyrovnal finské legendě Juhovi Kankkunovi.

"Nemůžu se dočkat, až uslyším hymnu. Nic lepšího není," uvedl Latvala bezprostředně po dojezdu závěrečné power stage, v níž ho porazil Ogier o čtyři desetiny sekundy. Díky druhému vítězství v sezoně se třicetiletý Fin posunul ze čtvrtého na druhé místo celkového pořadí.

"Je to skvělé vítězství. Celý víkend jsem jezdil hodně dobře a především sobotu to byl jeden z mých nejlepších výkonů v kariéře," uvedl Latvala, jenž vyhrál nejrychlejší rallye v historii. Jeho průměrná rychlost 125,44 km/h překonala předchozí maximum Sébastiena Loeba z Finské rallye 2012 (122,89 km/h). "Vím, že už jsem bez šance na vítězství v šampionátu, ale říkal jsem si, že by mi výhra tento týden mohla pomoci. Je to skvělý pocit," dodal jezdec, který poprvé triumfoval na domácí půdě v roce 2010.

Ogier sice nedosáhl po triumfech na Sardinii a v Polsku na třetí výhru za sebou, i tak ale zvýšil své vedení v šampionátu už na 89 bodů. "Jari-Matti byl tento víkend hodně silný, byla to úžasná bitva. Nemám žádný problém s tím, že mě v takové formě na domácí trati porazil," řekl jednatřicetiletý Francouz.

Už s velkým odstupem 1:36 minuty skončil třetí za oběma jezdci Volkswagenu Nor Mads Östberg v citroënu.

Prokop, jenž minulé dva ročníky Finské rallye nedokončil, zaostal za vítězem o 6:20 minuty. Jeho dosavadním maximem v tradiční soutěži MS bylo deváté místo z roku 2012. "Na začátku to byla hrůza, měli jsme ohromnou motivaci, ale udělali jsme spoustu chyb. Konečně jsme v cíli," poukázal Prokop na předchozí nevydařené dva ročníky.

Na osmém a devátém místě za ním skončily obě fabie řízené Finem Esapekkou Lappim a Švédem Pontusem Tidemandem, jež ovládly hodnocení WRC 2.

Šampionát pokračuje devátým dílem za tři týdny v Německu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud