2. srpna 2015 • 17:38

Volejbalistky porazily Portoriko 3:1 a v Grand Prix jsou třetí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České volejbalistky skončily v druhé divizi Grand Prix na třetím místě, v Lublinu porazily v zápase o konečné umístění Portoriko 3:1. Soupeřkám tak oplatily prohru 2:3, kterou utrpěly ve skupině v bulharském Samokovu. S výjimkou nevýrazného výkonu ve druhém setu byly české reprezentantky přesnější a důraznější. Ve finále Nizozemsko hladce porazilo domácí Polky 3:0 a postoupilo do elitní divize.


"Na zápas jsme se pečlivě připravili a tomu odpovídal i náš vstup do zápasu. Bohužel se náš mladý tým nevyvaroval herních výkyvů. Důležité je, že jsme se dokázali herně v posledních dvou setech pozvednout a zvítězili jsme. Ještě loni jsme hráli ve třetí divizi. O našem výkonnostním vzestupu svědčí to, že jsme ve druhé divizi skončili třetí," uvedl trenér českého týmu Carlo Parisi.

Ten po nevydařeném sobotním semifinále s Nizozemskem vyměnil nahrávačky: Lucie Smutná nahradila v základní sestavě Pavlu Vincourovou. Hned od úvodních míčů dostaly české volejbalistky Portoriko pod tlak důraznějším podáním, větší jistotou při zakončování útočných akcí i přesnější obranou na síti. Právě těmito zbraněmi získaly Češky v závěru úvodního setu slibný náskok 19:13 a koncovku snadno zvládly. Po tvrdé smeči Vanžurové proměnily hned první setbol.

Herní jistota ale z výkonu českých hráček po změnách v sestavě ve druhém dějství zcela vyprchala. Po laciných chybách upadly do krize, zápolily s příjmem a nezaložily nebezpečnější akci. Portoričanky hned v úvodu setu získaly lehce náskok 8:2. Z útlumu se české volejbalistky probraly až v samém závěru setu, za stavu 8:24 odvrátily čtyři setboly.

"Nedokážu říci, co se s námi ve druhém setu stalo. Naštěstí jsme se z výpadku rychle vzpamatovaly. Třetí místo považuji za velký úspěch," poznamenala Tereza Vanžurová.

Kouč Parisi se vrátil ve třetím setu k osvědčené základní sestavě. Po tomto tahu se výkon jeho svěřenkyň výrazně zlepšil od spolupráce se smečařkami až po přesné bloky. Útočné akce nejčastěji úspěšně zakončovaly Havelková, Vanžurová a Mlejnková, v obraně na síti spolehlivě pracovala Trnková.

Koncentrovaným výkonem už české volejbalistky soupeřkám nedovolily pomýšlet na zvrat. Třetí set vyhrály 25:21 a ve čtvrtém povolily Portoričankám uhrát pouze 17 míčů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud