4. srpna 2015 • 13:55

Voda v olympijském zálivu je rok před hrami špinavá a smrdí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová na vlastní kůži zjišťuje, že voda v zátoce Guanabara, kde se za rok uskuteční olympijská regata v Riu de Janeiro, je špinavá a smrdí. Závodnice třídy Laser Radial je od konce července v Brazílii na přípravném kempu a snaží se ve vodě nekoupat.


"Hodně se o kvalitě vody tady mluví a skutečně to smrdí dost a špinavý to je. To je fakt," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru po pár dnech tréninku v Riu Jakub Kozelský, manžel a trenér dvanácté jachtařky z nedávného mistrovství Evropy, která už ve třídě Laser Radial vyjela pro Česko na hrách v Riu účastnické místo.

Pořadatelé olympiády řeší dlouhodobě dva problémy. Tím prvním je velké množství odpadků ve vodě. "Ty zvládnou, to nebude problém," myslí si Kozelský.

Znečištěná voda od splašků ale v zálivu zůstane. "Dostává se tam odpadní voda, to moc řešit nejde. Teď už čističku nevystaví," míní Kozelský. "Přímo v marině to je hodně špatný a venku na okruzích záleží, jestli je příliv nebo odliv. Když je příliv, tak se do toho dostává čistší voda a je to lepší. Při odlivu je to dost špinavé."

Pořadatelé her se minulý týden na zasedání MOV v Kuala Lumpuru snažili všechny přesvědčit, že voda špinavá není. "Ukazovali, že to není tak špatné a že tam jachtaři po závodech naskákali do vody," řekl šéf ČOV Jiří Kejval. Koupání ve vodě ale podle Kozelského není dobrý nápad. "Většímu kontaktu s vodou se snažíme vyhýbat. Dodržujeme hygienické věci a snad to přežijeme," řekl Kozelský.

Mezinárodní olympijský výbor i jachtařská federace oznámily, že budou vodu dokonce testovat na viry, jejichž přítomnost zjistila agentura AP.

Při tréninku se Kozelské-Fenclové a trenérovi nabízejí krásné scenérie, ale zároveň mají hodně práce. Soutěžní revír je totiž velice různorodý. "Z jachtařského hlediska to bude komplikované. Každý okruh je jiný, má jiné vlny, jiný vítr a jiné spodní proudy, takže se tady máme moc co učit," konstatoval Kozelský.

Zkušenosti z Ria má z českých medailových nadějí pro olympiádu v roce 2016 také judista Lukáš Krpálek. Loňskému mistru světa se město pod obří sochou Krista moc líbilo. "Bylo to něco jiného, než kam jsem zvyklý jezdit. Většinou jezdím po Evropě, do Asie, do Ameriky tolik ne. Rio bylo něco nádherného, líbilo se mi," řekl.

Krpálek měl dojem, že při hrách nebude problém s kriminalitou, která spolu s násilím město trápí. "Kriminalitu už tam pomalinku zvládají, když jsme tam byli my, nebylo to tak hrozný. Směrem k olympiádě se snaží, aby byla menší a menší, věřím, že až tam bude olympiáda, žádný problém nebude," uvedl Krpálek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud