4. srpna 2015 • 15:17

Osm měsíců jsem nehrál, nemohu se dočkat, hlásí uzdravený Gudas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Netrpělivě a s velkým očekáváním vyhlíží hokejový obránce Radko Gudas start nové sezony NHL. Hlavní důvody jsou dva. Zápas nehrál od konce prosince, kdy si v duelu proti Torontu poranil koleno a musel na operaci. Během rekonvalescence byl navíc začátkem března vyměněn z Tampy Bay do Philadelphie, takže ho pokračování kariéry čeká ve zcela novém prostředí.


"Už osm měsíců jsem nehrál zápas, takže se nemohu dočkat," řekl pětadvacetiletý Gudas novinářům při příležitosti setkání adeptů reprezentace s novým koučem Vladimírem Vůjtkem. "A hned první zápas máme právě proti Tampě, tak to bude zajímavé," připomněl pražský rodák hříčku osudu, díky níž narazí 8. října na Floridě na svůj bývalý tým.

Ten přitom ještě relativně nedávno podporoval při tažení Lightning až do finále Stanley Cupu. "Nebyl jsem sice už v kádru, ale tím, že jsem tam zůstával kvůli malé, tak jsem chodil na zápasy a prožíval to. Bylo to super a škoda, že to nedotáhli do konce, ale bylo vidět, že Chicago bylo ještě asi na jiné úrovni," řekl Gudas.

Zdraví mu prý zatím drží na výtečnou. Poraněné koleno ho již nijak nelimituje. "Musím zaklepat, ale už je to všechno v pohodě. Musel jsem dělat rehabilitaci, ale snažím se na to teď už nemyslet, takže trénuju a pokračuju v letní přípravě, jak jen to jde," přiblížil.

Věří, že kvůli přesunu do Flyers nebude muset měnit svůj styl, postavený na velmi důrazné hře, při níž se nevyhýbá ani občasným bitkám a neuhne ani z pěstních soubojů s vyhlášenými esy v tomto oboru. Zároveň si však ve své dosavadní jediné kompletní sezoně (2013/14) v prestižní soutěži připsal za 73 zápasů 22 bodů (3+19).

"Chtěl bych hrá stejný hokej jako doposud. Systém bude určitě jiný, ale doufám, že to pro mě nebude žádná velká změna. Nový trenér nám určitě dá nějaký směr. Snad se nám povede začátek a celá sezona pak půjde dobře. Myslím, že máme dobré mužstvo," uvedl syn bývalého vynikajícího zadáka a reprezentanta Lea Gudase.

Nový kouč Philadelphie Dave Hakstol dosud v NHL nepůsobil a čeká ho tak seznámení se všemi hráči. "Nepřiletěl za mnou na večeři jako za Kubou Voráčkem," smál se Gudas. "Ale poznáme se teď, když tam letím dříve. Volali jsme si párkrát a trochu se oťukávali, ale to je vše. Těším se, až ho potkám," podotkl.

"Je super i to, že tam budeme v týmu tři Češi," pochvaloval si Gudas, jehož spoluhráčem bude vedle Voráčka i brankář Michal Neuvirth.

V souvislosti s Voráčkovou lukrativní smlouvou na 66 milionů dolarů za osm let, kterou útočník podepsal v minulém týdnu, se Gudas domnívá, že jeden z tahounů "Letců" měl vždy potenciál na to, aby se dostal mezi nejlepší. "Myslím, že je to super a zasloužil si to. On a Giroux celý ten tým táhli a zlepšuje se každý rok, takže je jedině dobře, že takovouhle smlouvu má," poznamenal Gudas.

Léto si alespoň nějaký čas užil v Čechách. "Příští neděli už však letím zase zpátky," řekl. Do té doby si ještě zatrénuje s Kladnem. "Už v pondělí jsem se byl poprvé sklouznout," dodal. I díky pobytu v tuzemsku mohl dorazit na seznamovací schůzku s trenérem Vůjtkem. "Určitě je lepší, když se potkáme a popovídáme si, abychom věděli, jakým způsobem to bude trénovat a co se po nás bude chtít," pochvaloval si Gudas.

Ten půjde do příští sezony také v nové životní roli. Nedlouho po výměně se stal otcem dcery Leontýnky. "Změní to všechno, je to zkrátka jiný život," prohlásil pobaveně Gudas. Otcovství si však užívá plnými doušky. "Užívám si to, jak jen můžu. Je to super. Malá je v pohodě. Byl jsem i u porodu a je to zážitek, dojalo mě to. Užil jsem si to, jak jsem mohl, a zvládli jsme to," doplnil Gudas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud