28. srpna 2015 • 17:10

Vláda bude hledat cesty podpory MotoGP v Brně i jiných akcí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vláda bude v pondělí hledat cesty, které umožní ze státního rozpočtu v budoucnu podpořit závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně a další podobné akce. Zásadní posun by měl spočívat v tom, že by do budoucna měl být partnerem pro vládu právní subjekt postavený na neziskovém základě, řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD).


"Vláda bude rozhodovat, jak zajistit zákonný rámec pro podporu významných akcí, jako je například tato. Vládě navrhuji buď notifikaci u Evropské komise, anebo prohlášení podobných akcí, nejenom této, za takzvanou službu obecného hospodářského zájmu," upřesnila ministryně s tím, že vládě doporučí kombinaci obou postupů.

Ve snaze poskytnout státní dotaci brněnské MotoGP se totiž stát i kraj od loňska potýkají se skutečností, že dotaci není možné vyplatit Automotodromu jako soukromé společnosti, protože by se zřejmě jednalo o nedovolenou veřejnou podporu. Automotodrom má navíc dluhy. Třicetimilionová dotace, kterou vláda schválila v červenci 2014, tak zatím nebyla pořadatelům vyplacena a přes Jihomoravský kraj doputovala zpět na ministerstvo školství.

Valachová uvedla, že tyto peníze zůstanou na ministerstvu školství jako rezerva pro v budoucnu vzniklý spolek na neziskovém základě, který s dřívějšími účastníky nemá nic společného. "Umožní to pokračování mistrovství světa, na které si jinak brousí zuby Rakušané a Němci, a abychom z toho nadále měli jako ČR daňový výnos," dodala.

Mezitím se uskutečnil 50. ročník brněnské Velké ceny, v jejímž průběhu se Valachová dohodla s promotérem Dorna na pokračování šampionátu v Brně i v následujících pěti letech. Od příštího roku by měl Grand Prix na Masarykově okruhu pořádat nově vytvořený spolek. Dlouhodobé řešení se bude snažit najít vláda, které ministryně předloží koncepční materiál. "Vláda se bude zabývat tím co udělat, aby mohla podobné akce podpořit do budoucna. Jde o systémovou záležitost," řekla Valachová.

Automotodrom Brno aktuálně promotérovi dluží přibližně 110 milionů korun za takzvaný zalistovací poplatek za loňskou a letošní Velkou cenu. Tento dluh Valachová podle svých slov řešit nebude, je to vztah mezi dvěma soukromými společnostmi, vláda se jím zabývat nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud