29. srpna 2015 • 13:38

Krpálek skončil na MS judistů poprvé od roku 2010 bez medaile

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judista Lukáš Krpálek skončil na mistrovství světa bez medaile, což se mu na světovém šampionátu stalo poprvé od roku 2010. Obhájce titulu ve váze do 100 kg se v Astaně od úvodních kol trápil, přesto došel do semifinále. V něm nestačil na Němce Karla-Richarda Freye a v následném boji o bronz podlehl jeho krajanovi Dimitrimu Petersovi. Za páté místo si připíše do žebříčku 180 bodů.



"Ve všech zápasech jsem dělal hrozné chyby. Pro mě to byl hrozný den a doufám, že už takový dlouho nezažiju. Teď si dám pauzu od juda a doufám, že se vrátím s lepší formou a chutí," prohlásil Krpálek v rozhovoru pro ČTK a Radiožurnál.

Čtyřiadvacetiletý Krpálek byl jako obhájce titulu pod velkým tlakem a už v prvním kole měl namále, když neoblíbeného Ukrajince Artěma Blošenka udolal až v prodloužení na šido. "Věděl jsem, že to bude hrozně těžké, ale až takhle, to jsem nečekal. Byl jsem tak zničený, že jsem málem i zvracel. Bylo mi fakt hrozně. Celkově se hrozně trápím," uvedl.

I v duelu dvou posledních mistrů světa s Ázerbájdžáncem Elkhanem Mammadovem, kterého letos porazil už potřetí, prohrával na juko, ale soupeře pak zatlačil, hodil na wazari a následně ho udržel na zemi.

Protrápil se i soubojem s Belgičanem Tomou Nikiforovem. Vedl sice na dvě juka, ale následně si nepohlídal soupeřův chvat. Rozhodčí ho však ocenili jen jako juko a Krpálek už výhru udržel. "Nikiforov dělá nádherné chvaty, taky jsem mu pěkně upadl a můžu být rád, že to bylo jen juko. Spadl jsem z výšky na bok a narazil jsem si lopatku. Dost to bolí, ale snad to nebude nic hrozného," řekl Krpálek.

Po dvouhodinovém odpočinku zahájil odpolední program s Freyem, kterého v předchozích čtyřech soubojích porazil. Tentokrát se mu však nedařilo dostat soupeře pod tlak, naopak se hlavně bránil a půl minuty před koncem Frey předvedl vydařený chvat na ippon.

Prohru nenapravil ani v boji o bronz, kde znovu chyboval a Peters ho hodil. Sudí nejprve ukázal wazari, ovšem rozhodnutí bylo ihned změněno na ippon a Peters se mohl radovat z bronzu stejně jako na olympijských hrách v Londýně.

V kategorii nad 100 kilogramů skončil Michal Horák v osmifinále na děleném devátém místě. V prvním zápase udržel Mexičana Josého Cuevase, ale poté nestačil na mistra Evropy Adama Okruašviliho z Gruzie, který měl výraznou váhovou převahu a tu zúročil.

"Dřív se mi zdál ještě větší, teď už je to lepší, ale pořád je to hrozná váha na ruce. On ji umí využít. Zvednout se nedá, spíš povalit. On si na to ale dává pozor, jde opatrně a těží z chyb. A tu já udělal," přiznal Horák. "Chtěl jsem obhájit minimálně deváté místo, to se povedlo, takže částečná spokojenost. I s Okruašvilim jsem se popral celkem dobře. Na mě to bylo dobré," dodal.

Jediným judistou, který na MS v Astaně obhájil loňský titul, se stal Teddy Riner z Francie ve váze nad 100 kg. Riner neprohrál od října 2010 jediný zápas a získal rekordní devátý titul.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud