30. srpna 2015 • 15:43

Cechlová "trénovala" na MS Špotákovou, byla prý spíš oporou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V roce 2005 vybojovala Věra Cechlová na mistrovství světa v Helsinkách bronz v hodu diskem, před dvěma lety dostala dodatečně medaili stejného kovu z olympijských her v Aténách. A potom se hned vrhnula na kariéru trenérky, má svou skupinu, v níž je také aktuální česká diskařská jednička Eliška Staňková. Ale na mistrovství světa se starala mimo jiné o oštěpařku Barboru Špotákovou. Ani její pomoc však nevedla k zisku medaile.


Nová spolupráce se ale nerodí. "Kdepak," uvedla Cechlová. V Pekingu je jako reprezentační trenérka vrhačů a její role byla jiná. Kromě koulaře Jana Marcella se starala o to, aby Špotáková nebyla sama, aby si mohla popovídat, aby jí na tréninku někdo byl v ruce nebo jí v posilovně někdo pomohl s činkami. "Ona je přeci špička, že by měla mít servis na nejvyšší úrovni," uvedla Cechlová, kterou pojí se Špotákovou dlouholeté přátelství.

Oštěpařka má dvouletého syna Janka, také Cechlová má stejně starého potomka. Maminky si tak mají o čem vykládat, bydlely i spolu na pokoji. Cechlová s nadsázkou nahrazovala Špotákové rodinu, bez které se musela dvojnásobná olympijská vítězka obejít dva týdny. Roky jezdíval na šampionáty její přítel Lukáš, letos poprvé po pěti letech chyběl.

"Chtěla jsem jen, aby byla v klidu, aby se pořád nebavila o atletice. Vytrhla jsem ji svou přítomnosti ze stereotypu," řekla bývalá diskařka. "S Bárou se známe strašně dlouho. Zažila mě na velkých závodech, ví, že se nestresuju, že jsem pohodář. Asi tady chtěla mít pohodu," řekla Cechlová.

S oštěpem má pramalé zkušenosti. "Barča mi řekne, na co se mám podívat, co pohlídat, to je všechno. Nesnažím se jí vnucovat do techniky a něco měnit," uvedla s tím, že je spíš mentorkou než trenérkou. "Bára je bez trenéra, ale nejde přeci, aby tady jezdila sama na tréninky. Musí přeci mít odpovídající zázemí. A nejdůležitější je, aby byla v nejlepší psychické pohodě."

Při soutěži oštěpařek seděla Cechlová na tribuně u sektoru. Kvalifikaci tam sledovala společně s Tomášem Dvořákem, šéftrenérem týmu. "Bára toho moc nepotřebuje. Spíš ji trošku nakopnout, povzbudit, možná lehce poradit," uvedl Dvořák po úspěšně kvalifikaci. "Byla vyjukaná, nedokázala udržet klapky na očích, zbytečně moc vnímala stadion. Ale připravená byla skvěle, neměl jsem strach," řekl Dvořák. "Největší díl udělala ona sama," doplnila Cechlová.

Ve finále už bývalá diskařka byla u sektoru sama. Špotáková si vyžádala, aby tam nikdo jiný nesděl. "Když nechce, já se tam rozhodně necpu," uvedl Dvořák. "Je blbé, když do toho mluví víc lidí. Nikdy to nedělalo dobrotu. Mně by ale dnes stejně nepomohla ani svěcená voda," prohlásila Špotáková po nepovedeném finále, v němž byla devátá.

Příští rok na olympijských hrách v Riu už Cechlová u oštěpařského sektoru sedět nebude. Bude tam osobní trenér Špotákové. "Musím si nějakého najít na techniku," uznala světová rekordmanka. Jméno však ještě nikdo neví. "Budeme o tom diskutovat," řekl Dvořák. "Nějaká jména už mám, ale musím to nechat uzrát," podotkla Špotáková, která před touto sezonou ukončila spolupráci s Janem Železným.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud