30. srpna 2015 • 17:11

Kopecký po čtvrtém titulu v řadě: Tohle by se oslavit mělo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tovární jezdec Škody Jan Kopecký počtvrté za sebou zakončí sezonu ziskem titulu. V roce 2012 se stal českým mistrem, rok na to evropským šampionem, následně ovládl asijsko-pacifické mistrovství a letos opět český seriál. Navíc zcela suverénně. Vyhrál všech pět odjetých rallye a slavit tak může bez ohledu na výsledek závěrečné říjnové Rallye Klatovy.


"Máme za sebou čtrnáct dní, které byly hodně náročné. Po psychické i fyzické stránce. Vyšly ale úplně skvěle," radoval se v cíli Kopecký, jenž týden před Barum rallye ovládl klasifikaci kategorie WRC2 v Německé rallye, závodě mistrovství světa.

"Barumka ale byla těžší. V Německu nám odpadli nějací soupeři a pak už jsme si jeli své tempo. Zlín je mnohem uskákanější a tohle auto má podvozek trochu jako 'enko'. Na tomto povrchu to není jednoduché řídit," řekl Kopecký, který si na Barum rallye připsal rekordní čtvrtou výhru a osamostatnil se v čele historického pořadí vítězů.

Náročnost zisku titulu hodnotil pragmaticky. "Stačilo pět výher, no," pousmál se Kopecký, jenž český šampionát ovládl již v letech 2004 a 2012. "První si dobře pamatuju. Bylo to s fabií WRC a nebylo to úplně jednoduché, protože Venca (Pech) na nás poslední závod nasadil focuse nejnovější specifikace. Bojoval do poslední chvíle, ale takového ho známe, on se nikdy nevzdává. I letos to dokázal, byl druhý, jsem rád, že letos startoval také," ocenil Kopecký svého hlavního rivala na české scéně v posledních letech.

Nynější výhru ale podle všeho řádně oslaví. "Je tady spousta fanoušků, jak z mé rodné vesnice, tak další lidi. Kamarádovi a bývalému spolujezdci Petru Starému se narodilo děcko a od té doby jsem ho nepotkal. Těším se, až se uvidíme a pokecáme. Tohle by se oslavit mělo," řekl.

Kopecký o své výhře ve Zlíně rozhodl prakticky již v sobotu, kdy si vypracoval rozhodující náskok a v neděli výsledek prakticky jen kontroloval.

"Chtěl jsme si vypracovat náskok tam 30 vteřin, abych pak mohl jet v neděli obezřetněji. A to se podařilo. Na druhou stranu jsem si to v sobotu více užil. Když jedete s takovým náskokem a vědomím, že by bylo hloupé udělat chybu, tak už to pocitově není tak hezké," přiznal Kopecký, jenž nakonec druhého Václava Pecha porazil o 27 sekund. V samostatném hodnocení druhé nedělní etapy byl ale až čtvrtý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud