31. srpna 2015 • 08:55

Motokrosař Febvre se stal při debutu v MXGP mistrem světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzský motokrosař Romain Febvre se hned ve své první sezoně v královské třídě MXGP stal mistrem světa. Třiadvacetiletý závodník má v čele průběžného pořadí šampionátu náskok 102 bodů, takže už nemůže být ve zbývajících dvou Velkých cenách ani teoreticky předstižen.


Febvre, jenž byl loni třetí v třídě MX2, si premiérový titul zajistil v nedělní Velké ceně Nizozemska. Jejím vítězem se stal v Assenu Brit Shaun Simpson na KTM, Febvreovi s yamahou stačilo k potvrzení triumfu v šampionátu celkové druhé místo v GP.

"Nebyl jsem si v druhé jízdě jistý, že jsem se stal mistrem. Pak jsem ale viděl všechny s vlajkami, jak jsou šťastní," popisoval Febvre okamžiky po svém vítězství v druhé jízdě. "Vstoupil jsem do sezony jako nováček a vyhrál jsem. Stále tomu nemůžu věřit. A příští rok budu ještě silnější!" slíbil Francouz, jenž koncem července ovládl i českou zastávku MS v Lokti.

Febvremu k zisku titulu pomohly také zdravotní indispozice jeho soupeřů. Úřadující šestinásobný šampion Antonio Cairoli z Itálie musel kvůli červnové zlomenině ruky vynechat čtyři Velké ceny a vrátí se až v předposlední Grand Prix v Mexiku, dokonce v pěti dílech MS nemohl kvůli zlomenému kotníku startovat Max Nagl z Německa, jenž před zraněním vedl.

Mnohem vyrovnanější situace je v třídě MX2, kde po Assenu vede Slovinec Tim Gajser před Lotyšem Paulsem Jonassem o 13 bodů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud