1. září 2015 • 13:04

Přestupní období znovu trhlo rekord, utratilo se 89 miliard korun

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Letní přestupové období v evropských fotbalových ligách přineslo nový rekord. Celkem se utratilo 3,3 miliardy eur (asi 89 miliard korun). Dosavadním rekordem bylo 2,85 miliardy z roku 2013. Na trůn krále přestupů se po čtyřech letech vrátil Manchester City, který utratil 204,4 milionu eur. Rekord padl i v celé Premier League, která vynaložila na přestupy 1,043 miliardy eur, tedy téměř třetinu celkové sumy.


Léto 2015 zároveň naznačuje posílení italského fotbalu, který v posledních letech v důsledku krize stagnoval. Tentokrát se ale Serie A dostala na druhé místo za Anglii, když její kluby utratily 574 milionů, tedy o 250 milionů více než před rokem. Zasloužil se o to zejména Juventus Turín, výrazně se ale do dění na trhu angažovaly také AS Řím a oba milánské celky Inter a AC. Milánský AC dokonce zůstal v porovnání nákupů a prodejů v minusu 81 milionů eur.

Překvapivý byl vývoj přestupového trhu ve Španělsku, kde oba hlavní giganty Barcelonu a Real Madrid pokořily Atlético Madrid a především Valencie, která utratila 142 milionů eur a skončila celkově druhá za Manchesterem City.

Výprodej naopak pořádaly v Portugalsku Porto a Benfica Lisabon, které dohromady utržily za své hráče 210 milionů. Výrazný úpadek na trhu zaznamenalo v důsledku sankcí a krize Rusko, které investovalo jen 18 milionů eur.

Ačkoli tentokrát nezměnila dres žádná ze světových megastar, tak se uskutečnily dva z deseti nejdražších přestupů v historii. Letošním rekordem byl odchod nejlepšího hráče bundesligy Kevina De Bruynea z Wolfsburgu do Manchesteru City za 75 milionů eur. City pak vykoupilo z Liverpoolu i Raheema Sterlinga za 69 milionů.

Ještě dnes do 19:00 probíhají přestupy v Anglii a na spadnutí je například přestup Anthonyho Martiala z Monaka do Manchesteru United. Jeho cena se podle odhadů pohybuje od 50 do 80 milionů eur, devatenáctiletý útočník srovnávaný s Thierrym Henrym se tak může stát nejdražším teenegerem v historii.

Z českého pohledu se v létě udál nejsledovanější přestup od roku 2006, když brankář Petr Čech zamířil z Chelsea do konkurenčního Arsenalu za 14 milionů eur. Stal se tak nejdražší posilou Kanonýrů během léta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud