1. září 2015 • 17:55

Kulhavý míří na MS bez větších ambic, vyhlíží už olympiádu v Riu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Se skromnými ambicemi a o dva dny později než zbytek české výpravy dorazí ve středu do dějiště letošního mistrovství světa horských kol cyklista Jaroslav Kulhavý. Podobně jako v posledních letech není ani světový šampionát v Andoře jeho hlavní prioritou sezony. Což neznamená, že netouží uspět, ale svou pozornost již čím dál více obrací k příštímu roku, kdy ho čeká v Riu de Janeiro obhajoba olympijského zlata z Londýna.


Od roku 2011, kdy Kulhavý triumfoval, nejsou jeho výsledky na MS v disciplíně cross country úplně zářivé. "I když to byl velký závod, nebyla to nikdy z těch posledních tří šampionátů extra priorita a medaile utíkaly. Letos je to navíc ještě výjimka, když se jede v náročné nadmořské výšce, takže jsem to nechal, jak to přijde, bez speciální přípravy. A uvidím, co to udělá," řekl ČTK Kulhavý.

Podle toho k sobotnímu závodu také přistupuje. "Beru sezonu už teď tak, že byla úspěšná, s tím jsem spokojený," připomněl Kulhavý, v jehož přehledu letošních úspěchů září především vítězství na extrémním etapovém závodu Cape Epic a celkově třetí místo ve Světovém poháru. Na to dosáhl i díky vítězství v Novém Městě na Moravě a ve švýcarském Lenzerheide. "Uvidím, zda to v sobotu sedne, nebo ne," doplnil Kulhavý.

Věří však, že právě lehká mysl může sehrát významnou roli. "Může to být dobré na psychiku, že necítím žádný tlak na výsledek. SP jsem končil na trati ve Val di Sole čtvrtým místem, nebylo to špatné. Zatímco předtím ty závody v USA jsem byl unavený a přetrénovaný, od posledního vítězného závodu (v Lenzerheide) jsme udělali opravdu hodně práce," připomněl Kulhavý, který už vše začíná zvolna směřovat k Riu.

"Pro mě je důležité vědomí, že jsem se vrátil a zase umím vyhrávat. A je třeba přemýšlet dopředu a ladit. Ať už se MS povede, nebo ne, nebudu z toho dělat žádné závěry. Na konci sezony budu mít v hlavě, že byla povedená, což je důležité," pochvaloval si Kulhavý.

Později než zbytek výpravy cestuje proto, aby zkrátil pobyt ve vysoké nadmořské výšce. "Dorazím tam ve středu ráno, bydlím dole pod tisíci metry nad mořem, na trať na ty dva tisíce budu dojíždět na dva až tři tréninky a pak na závod. Trošku doufám, že si to třeba sedne stejně jako v Lenzerheide, byť tam je to o trochu níže," přemítal Kulhavý.

Pozdějším příjezdem také vypadl ze sestavy pro štafetu, která bude obhajovat bronz. "Ale to tak nemrzí, to je takový bonus, jímž si člověk osahá okruh a rozjede se na MS. Spíš se hodnotí ty individuální medaile. Příští rok se jede doma, klidně si počkám na štafetu tam."

S trenérem Viktorem Zapletalem zkoušeli i různé cesty, aby nadmořskou výšku vstřebával lépe, ale kýžený efekt se nedostavil.

"Zkoušel jsem kratší pobyt ve třech tisících metrech, čtyři až pět dnů bez většího tréninku, má to nakopnout rychlou tvorbu krvinek. Podle testů na krev to fungovalo perfektně, ale ta ztráta tolika dnů tréninku... Tělo na tom mělo být lépe. Zkoušel jsem i delší dobu na dva až tři týdny v Livignu a Svatém Mořici včetně tréninků, ale ani tam jsem se nesetkal s nějakým lepším výkonem, že by to šlo nějak nahoru. Už jsme to pak nedělali a společně to zavrhli," vysvětlil Kulhavý.

Na trať v Andoře nemá zrovna dobré vzpomínky. Před dvěma lety při SP tam dojel až 34., když ztratil pět a čtvrt minuty na vítězného Nina Schurtera. "Bude to hodně náročné a hodně jsem se tam trápil. Je tam jeden výjezd po sjezdovce, jež jsem myslel, že půjdu pěšky," vzpomínal Kulhavý.

Právě Schurter bude jedním z hlavních favoritů. "Také Julien Absalon, možná Fontana, můžou vylítnout i další, ale očekávám klasická jména. Černým koněm závodu může být Ondra Cink, ten se v té výšce cítí hodně dobře," vyjmenoval adepty předních příček Kulhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud