2. září 2015 • 16:15

IAAF připravila na MS v Pekingu rekordní dopingové kontroly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní atletická federace IAAF podrobila sportovce při srpnovém mistrovství světa v Pekingu celkem 1405 dopingovým testům. K nejrozsáhlejším kontrolám v historii přistoupila IAAF poté, co před šampionátem musela čelit obviněním z liknavého přístupu k řešení dopingu. O jediné pozitivní nálezy se postaraly dvě atletky z Keni, africká země poté v Pekingu ovládla hodnocení národů.


Podle informací IAAF odebrali komisaři už před začátkem soutěží 662 krevních vzorků, jejichž výsledky budou zaneseny do biologických pasů atletů. Dalších 161 krevních testů se zaměřuje na odhalení užití Epo a růstových hormonů. Po závodech navíc sportovci odevzdali 528 vzorků moči, dalších 54 kontrol bylo mimosoutěžních.

Jedinými zatím zveřejněnými hříšnicemi šampionátu v Číně jsou čtvrtkařka Joyce Zakaryová a Francisca Kokiová, která startovala v závodě na 400 metrů překážek. Pokud se objeví další pozitivní testy, zveřejní IAAF jména, jakmile to pravidla dovolí.

Stanice ARD a list Sunday Times na začátku srpna zveřejnily reportáže, podle nichž mělo 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích podezřelé výsledky krevních testů. Údaje novináři získali bez souhlasu IAAF od utajeného zdroje, který jim poskytl databázi obsahující 12.000 vzorků od 5000 atletů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud