3. září 2015 • 12:43

Slalomáři na MS nepojedou jen o medaile, ve hře bude olympiáda

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mistrovství světa ve vodním slalomu za dva týdny bude klíčovým závodem nejen pro letošní sezonu. Na šampionátu v Londýně se bude bojovat o kvóty pro účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro, ale také o bonusové body do domácí nominace, která se pojede příští rok na jaře.


"Kdyby se nám nepovedlo vyjet olympijské místo na mistrovství světa, byl bych asi zklamaný," řekl dnes na tiskové konferenci šéftrenér reprezentace Jiří Pultera. O zbývající místa na OH do Ria se pak pojede příští rok na kontinentálních kvalifikacích. "To ale bude o dost těžší. Takže bych rád, abychom to měli tady z krku," uvedl Pultera.

Ze světového šampionátu na olympijské trati v Londýně za dva týdny postoupí mezi kajakáři a kajakářkami patnáct lodí, po jedné z každé země. Mezi singlkanoisty i singlkanoistkami si místo vyjede deset nejlepších zemí a mezi deblkanoisty pouze pět. "To je náš hlavní cíl, i když bychom samozřejmě chtěli medaile," uvedl Pultera.

Závodníci mohou mít ještě motivaci navíc. Umístěním ve finále totiž získají plusové body do domácí nominace, v níž se rozhodne, kdo vyjeté olympijské místo obsadí. Vítěz bude mít k dobru pět bodů, vicemistr světa čtyři, loď na třetím stupni získá tři body navíc. Umístění od čtvrtého do šestého místa zajistí zisk dvou bodů do domácí nominace, sedmá až desátá pozice ve finále bude znamenat jeden bod k dobru.

Samotní kanoisté ale s plusovými body raději moc nekalkulují. "Nechci se na to fixovat, chci uspět. Je to největší závod sezony, a i kdyby se o žádné body nejelo, tak chci uspět," prohlásil kajakář Jiří Prskavec. Právě kategorie kajakářů je v České republice hodně nabitá, na OH budou chtít určitě jet i Vavřinec Hradilek, Vít Přindiš, Ondřej Tunka či Luboš Hilgert. Přitom na olympijské hry může jet pouze jedna loď z jedné země.

"Nechci koukat na nějaké plusové body, i když je jasné, že by to bylo dobré. Ale když je někdo nejlepší, tak si nominaci dokáže vyjet i bez toho. To budu řešit příští rok na jaře," dodal Prskavec.

Podobný postoj zaujal kanoista Ježek. "Plusové body jsou dobré, jsou navíc, ale nevážu se k nim," řekl. Sám vyjel olympijskou kvótu v letech 1999 i 2003, ale na OH další rok nejel. "Je jedno, kdo to místo ujede. A když někdo sáhne na medaili, tak si ty plusové body zaslouží," prohlásil.

Deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem ale vědí, že v tuzemsku mají dva kvalitní soupeře a každý bod navíc se bude hodit. "Kdybysme si nějaké body nevyjeli, přidělalo by nám to přes zimu hodně práce," řekl Kašpar. "Pomohlo by to hlavně psychicky, když nemají všechny lodě na startu nominace stejný bodový zisk," přidal Šindler. "A svět je tak vyrovnaný ve všech kategoriích, že se nedá počítat s tím, že si zajedeme plusové body," shodli se oba.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud